петък, 15 октомври 2010 г.

Няма невъзможни неща... поне за Швейцария

Швейцарците не спират да изненадват света с тяхната креативност и ефективност. Преди да разгледаме последния им успех нека направим едно сравнение. 

Гърция
Гръцките държавни железници (ОСЕ) не са във фалит, те са отвъд фалита. Компанията има задължения от близо 11 млрд. евро. Въпреки това заплатите там са били 100% по-високи от тези в частния сектор - или един работник е взимал близо 60 000 евро годишно.  Над 90% от приходите на държавната компания са отивали именно за заплати. Данните показват, че за един грък е било по-евтино ако държавата му наеме и плати такси до желаната дестинация, отколкото да субсидира неефективните държавни железници. МВФ и ЕС отвориха очите на гърците, които разбраха, че да се работи по такъв начин не става и в момента се подготвя приватизация на ОСЕ. Интерес проявяват инвеститори от няколко страни, което показва, че "хляб" в този сектор може да има, стига бизнесът да се управлява по правилния начин.

Швейцария
Швейцария днес откри най-дългия тунел в света със дължина от 57 км (The Gotthard Base Tunnel), прокопан на дълбочина достигаща 2 000 метра под Алпите. Железопътният тунел ще опази околната среда, както и ще съкрати многократно времето за прекосяване на страната. Компанията - отговорник за това "чудо" е 100 % филиал на Швейцарските железници (SBB), които не само не са във фалит, а дори отчитат печалба за 2009 г. от 370 млн. франка. Проектът струва почти 10 млрд. долара, но по-интересно е как е финансиран. Преди 20 години страната провежда серия от референдуми, на които швейцарците обсъждат проекта за издълбаване на тунел под Алпите. Резултатите са положителни, което означава старт на разкопките. Всичко това струва 1300 долара на всеки швейцарец тоест те сами решават и плащат за осъществяването на тази идея. Тунелът ще заработи през 2017 г., но както отбелязват медиите "вече е гордост за всеки жител на страната". 

Можем да направим два извода. Първият е, че прозрачността и свободата сам да избереш къде и в какво да "инвестираш" парите си дава несравними резултати. Вторият е, че когато управляваш лошо своята компания, дори и субсидията (намесата) от държавата не може да те спаси.  
    

2 коментара:

  1. Което не е станало, може и да стане. Животът не дава никакви гаранции...

    ОтговорИзтриване
  2. Този модел с референдумите е хубав, но трябва да минат още поне 30 години преди да почнем да го прилагаме тук, защото ако почнем сега, има опасност повечето хора носталгично и от криворазбрана сантименталност към "добрия човек" Тодор Живков, да решат да гласуват дружно да върнем онеза светли времена отпреди 89-та. Затова да изчакаме да минат 30-ина години, за да се сменят поколенията и почваме референдуми до смърт :)

    ОтговорИзтриване