вторник, 26 октомври 2010 г.

Транспортиране на евро в Естония

Това не са обикновени камиони. Или по-скоро са обикновени, но пренасят нещо много ценно и скъпо. 

Мястото е Естония, а камионите са пълни с евро монети и банкноти. Информационен сайт съобщава как в понеделник вечер улиците на Талин били изцяло блокирани за да могат камионите безпрепятствено да стигнат крайната си цел. Хеликоптер бдял за сигурността на парите.

Естония се превърна в пример за всички малки и отворени икономики. Страната показа не само какъв е пътят за излизане от икономическа криза, но и също така как въпреки криза една страна може да бъде приета в Еврозоната. Латвия, Литва както и много други страни (включително и България) има какво да научат от балтийската държава.

Когато попитахме няколко човека от Латвия и Литва защо Естония е толкова напред в сравнение с тях, отговорът беше - "те винаги са били едно рамо пред нас. Те са различен, по-консервативен народ. Протестанти, които са по-близко до финландците по произход и език отколкото до който и да е друг народ. "

Дали характерът на естонците е причина за добрата финансова и икономическа политика е друг въпрос. Факт е, че добрите новини за страната продължават - през август износът в страната бележи ръст от 37% в сравнение със същия месец миналата година.

Снимка: http://www.baltic-course.com/eng/

1 коментар: