четвъртък, 28 октомври 2010 г.

Ще промени ли Kindle българските митници

Ако изпитвате носталгия по времето преди 1989 г. и ви се иска да се върнете за кратко в годините на социализма, може да направите следното - поръчвате си Kindle от Амазон и получавате главна роля във филма "Стока от чужбина - мисия (не)възможна". Няма как да пропуснете обиколка из задимени от цигарен дим стаи, срещи с намусени служители, противоречиви напътствия, работа с дискети (което всъщност е малък поглед в бъдещето) и губене на време за нещо принципно не толкова сложно. 

Преди месец Георги Ангелов описа каква е процедурата по получаване на стока от САЩ. Ценен наръчник за всеки човек, който досега не се е сблъсквал с нещо подобно. За съжаление реалността в днешни дни остава същата - човек губи половин работен ден само за да си получи пратката.

Интересното е друго - Kindle вече е толкова популярен, че когато в митницата видят физическо лице да освобождава пратка от чужбина вече знаят за каква стока става дума. И след като дори и самият министър на финансите не успя да опрости и улесни коренно нещата остава една друга надежда. Kindle да стане още по-популярен, което да предизвика ежедневни опашки от хора, които да чакат по 3 часа за да го получат. Тогава или ще трябва да се наемат повече хора и офиси, които да поемат работата (което обаче означава и повече разходи за администрация) или просто да се измисли някакъв по-евтин и бърз начин за освобождаване на стоки. Като например онлайн получаване на ЕОРИ(?!) номер, онлайн попълване на митническа декларация и т.н. В крайна сметка за какво са електронните подписи?

Най-лесно за потребителя би било ако британският Амазон започне да доставя електронния четец и до България (при внос от ЕС човек си спестява всичката тази разправия). Но това няма да реши проблема на митниците, а само ще го отложи...до появата на новия американски "Kindle".

4 коментара:

 1. Отговорът на въпроса, поставен в заглавието ти Коки е: НЕ. Митниците ще ги промени не Kindle, а една озверяла от всички тези безумия тълпа, с дебели тояги в ръце. Тогава може би има шанс :)

  ОтговорИзтриване
 2. проблемът не е само в чакането, дългите и (понякога)безмслени процедури на митницата.. проблемът е доста по сериозен и обхваща цялата администрация - липсата на воля за промяна!Съгласна съм в г-н Цонев, само че промяната не би трябвало да започне от долната част на пирамидата, а от горната ;)

  -Петя

  ОтговорИзтриване
 3. А дали нещо като http://www.viaddress.com/ няма да помогне по някакъв начин да се избегнат нещата и митниците? Не ги познавам добре, ползвам ги да ми излизат нещата по-евтини като пазарувам с не-щатска кредитна карта от САЩр но сигурно може и за митниците да се измисли заобиколка...

  ОтговорИзтриване
 4. Вече има фирми в България, които доставят почти всички продукти на Амазон, без да се налага клиента да ходи до митници и да се разправя. Разбира се има малка надценка върху цената.

  ОтговорИзтриване