вторник, 9 ноември 2010 г.

Разликата между Европа и САЩ

Списание Форбс публикува много добра статия за разликата във финансовата политика на Европа и САЩ. Едни харчат за да стимулират, а другите правят точно обратното - ограничават публичните разходи, докато икономиката се стабилизира. Рядко можем да видим такъв рязък контраст в политиките на Новия свят от една страна и стара Европа от друга.

Какво правят САЩ? Американското правителство се води по така наречения Кейнсиански модел - във времена на криза взема пари на заем и ги налива в икономиката. Парите ще се завъртят и ще предизвикат повече потребление, работни места, а с това и повече постъпления в бюджета. Или поне това показва теоретичните сметки.

Англия, Германия, Естония и други страни на стария континент възприемат друга, по - консервативна политика - наречена консолидация. Или във времена на криза държавите овладяват своите харчове, стабилизират бюджета и финансите си, с което стават по-привлекателни за инвеститорите в дългосрочен план. Избягват да взимат заеми, с което не утежняват бъдещето на следващите поколения. Този подход се доближава до модела на австрийската школа, който е за по-малко "държава" и по-малко държавни разходи в икономиката.

Накратко ето двата модела, разгледани през същността на човешката природа. Кейнсианският модел разглежда хората по-скоро като икономически субекти, чието макроикономическо поведение може да бъде описано с уравнение. Европа от друга страна, предпочита да приема хората като психологически субекти, чието икономическо поведение може да бъде разбрано, но не и лесно предсказано. Всъщност последните няколко години доказаха, че на теория нещата много често са едни, докато на практика те са съвсем различни. 

Снимка: http://www.sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар