понеделник, 15 ноември 2010 г.

Ревизирани макроикономически данни в ЕС

От време на време Евростат прави проверки и неочаквани визити в страните членки на ЕС и много често открива интересни неща. Много често в ущърб на страната-членка. Ако погледнете в сайта на Евростат, ще забележете, че почти всички страни имат ревизии на някои от макроикономическите си данни. Положението при Гърция обаче е по-различно - там не описват с едно изречение промяната на данните, както е при друgите страни, а препращат към един документ от 10 страници, в който се описват куп нередности и грешки в статистическите данни на страната. 

Ако си говорим с цифри, корекцията в данните на Гърция е следната - дефицитът на гръцкия бюджет се коригира от 13,6 на 15,4% от БВП, а външният дълг - от 115,1 на 126,8% от БВП. Това в абсолютни стойности означава, че южната ни съседка е скрила и не е декларирала външен дълг от близо 28 млрд. евро... Или ако добавим още 5 млрд. евро ще получим целия БВП на България за 2009 г.

Къде сме ние? През 2009 г. България е в топ 3 на страните с най-нисък външен дълг - 14,7% от БВП веднага след Естония и Люксембург. В класацията за най-ниски бюджетни дефицити България се отдалечи от първенците (Люксембург, Швеция и Естония) и е вече на десето място с дефицит от 4,7% от БВП за 2009 г.

В този момент страната ни е в по-добро положение от повечето страни, но тъй като все още сме най-бедните е нужно бързо догонване. Едно от условията за по-бърз растеж на икономиката е именно благоразумна финансова политика от държавата. Затова 10-тото място не трябва да ни устройва.

Снимка: http://www.sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар