понеделник, 22 ноември 2010 г.

Какво е общото между голф игрищата и кризата в Гърция

Едно скорошно проучване на Wall Street Journal (WSJ) сред инвеститори в Гърция показва колко е тежка бюрокрацията в страната. Администрацията в южната ни съседка е толкова бавна и тромава, че на този фон, българската изглежда няколко идеи по-ефективна и по-напред в своето развитие. 

Проучването проследява какви усилия отнема на човек да отвори голф игрище в страната. Климатът в Гърция е един от най-приятните в Европа, а страната е на едно от първите места по брой туристи. Все предпоставки за едно добро развитие на голф индустрията. Статистиката обаче показва друго: в слънчева Гърция има само 7 завършени голф комплекса - толкова колкото в студена и неколкократно по-малка Естония. В Англия те са 2500, в Ирландия - 400, а в Испания - 300. Основната причина за малкия брой бизнес начинания е огромната бюрокрация, която изисква инвеститорът да премине през 15 стъпки преди да отвори бизнес. Към това могат да се прибавят и строгите регулации в областта, които пречат и отблъскват инвеститорите. 

Публичният сектор в Гърция всъщност е толкова раздут и неефективен, че никой не знае точната му бройка. Специално преброяване беше направено това лятото, като за целта всеки държавен служител трябваше да се регистрира в определена за целта база от данни. Според някои те са достигнали 1,2 милиона (включително със служителите на временни договори), което е близо 25% от всички работещи. Настрана ще оставим заплатите, които са получавали - едни от най-високите за сектора  в целия ЕС.

На фона на всичко това, положително звучи сравнението, което WSJ прави, че за разлика от 15-те стъпки за отваряне на бизнес, в съседна България са нужни само 3 такива за подобно начинание. 

Снимка: sxc.hu

1 коментар:

  1. Това може да го напише само някой, кйто не е стъпвал в Гърция! Голф игрищана могат да са мярка за икономическо развитие, колкото телесното тегло - за здравословно хранене. Гърците, като по-умни, са преценили, че голф игрището не се яде, и са използвали земята да насадят маслини.

    ОтговорИзтриване