петък, 26 ноември 2010 г.

За ролята на Европейския спасителен фонд

Европейският спасителен фонд взе много да се услажда на европейските лидери. Вече освен Ирландия, анализаторите посочиха Испания, Португали, а от днес вече и Белгия като бъдещите ползватели на нисколихвени заеми. Само че кацата с мед не е бездънна и някои се уплашиха, че скоро може да свърши. И предложиха да се увеличи фонда с още няколко милиарда. Всъщност лимитът от 750 млрд. евро може бързо да падне на 530 млрд. евро ако Испания и Португалия отидат от другата страна - тоест вместо да участват във фонда с ресурси започнат да вземат от него.

Тънката нишка във участието на фонда се крие в това, че реално държавите не отделят пари и не правят транзакции към него, а просто гарантират суми до определена стойност. Фондът от своя страна, на базата на тези гаранции, се обръща към пазарите и започва да набира средства. До тук нищо лошо - държавно-гарантирани средства се набират много лесно, но причиняват една огромна вреда - изкривяват пазара. Големите банки и правителства в ЕС сега са спокойни, че колкото и лоши заеми или решения да вземат - насреща е Фондът за спасение, който ще извади от кашата всеки поискал помощ. Нещо такова се получи в САЩ - държавата гарантира всички ипотечни кредити, което довлече сривът на имотния сектор. На 30 септември 2008 ирландското правителство гарантира всички депозити и кредити (задължения) на банките, което причини още по-големи вреди на банковия сектор в страната. Да те потупат по рамото, когато си сгрешил не е най-правилното решение.

На фона на всички тези полемики рационалното мислене на Германия отново излезе на преден план. Ангела Меркел се обяви твърдо против увеличаване бюджета на Спасителения фонд. Освен това страната подготвя и радикален закон, който ще урежда отношенията при фалит на банка в полза на данъкоплатците - или казанано с други думи част от загубите ще се поемат от кредиторите, а не както е сега - от данъците на гражданите. 

Иначе рискуваме всичко това да се превърне в порочен кръг, който да продължи безкрай.


1 коментар:

  1. Изводите от миналото трябва да бъдат правилно прилагани за да се върви градивно напред

    ОтговорИзтриване