сряда, 1 декември 2010 г.

Летище София и летище Виена - открийте разликите

Държавата не е добър мениджър и това се знае отдавна. Това всъщност не е учудващо или обидно. Просто основната функция на държавата не е да изгради стабилен бизнес, който да предлага по-добра услуга от конкурентите и в края на годината да излезе на печалба.  Държавата е добра (или поне на теория) в създаването на закони и осъществяването на контрол, в защита на правото и т.н. В този ред на мисли предоставянето на добра и конкурентна услуга, която да може да се самофинансира е по-добре да бъде изпълнявана от частна компания, чиято функция е именно такава.  

Каква е разликата между летище София и летището във Виена?  

По-лесно ще е да кажем какво е общото - и двете са най-големите летища в страни с почти едно и също население - 7,5 милиона души.

Летището край Виена е едно от първите приватизирани летища - от 1992 г. Управлява се от публичната компания Flughafen Wien AG. Летището е на печалба, стойността на акциите на компанията постоянно се покачва. Летището предлага всякакви възможни услуги - такива, че човек може спокойно да  живее на това място (включително и безплатен интернет). За 2009 г. над 18 млн. души са преминали през него.

Летището в България (терминал 2) е ново и функционира от 2006 г. Въпреки това то е празно, да не кажем пусто. Веднъж минал през митническата проверка, човек няма как да си купи вестник или списание, просто защото никой не продава (книжарницата беше принудена да затвори врати поради високия наем). Отворените търговски площи се броят на едната ръка. Аеропортът се управлява от държавната фирма Летище София ЕАД. Наемите на площите са твърде високи, няма условия за конкуренция – всичко това доведе до започване на наказателна процедура от ЕК срещу България именно заради злоупотреба с монопол. Въпреки това осезаемо подобрение няма. Решението е управлението да се даде на частен субект. Възможностите са много - концесия, договор за управление и т.н. Все пак 3 млн. души, които преминават през летището всяка година са добра предпоставка за успешен бизнес. 

Днес самият министър на финансите предложи летището да се даде на концесия – най-разумното решение на фона на всичко, което последните 4 години показват.     


1 коментар: