петък, 17 декември 2010 г.

Един позабравен рекорд на Унгария

Знаете ли коя страна държи световния рекорд по най-висока инфлация? Не, не е Зимбабве, където вярно -  местната валута беше толкова обезценена, че на практика алтернативната й стойност беше по-голяма от покупателната такава (примерно да се използва за салфетка вместо за разплащателно средство).

Рекордът се държи от Унгария, която през 1945-46 г. преживява най-тежката хиперинфлация в световен мащаб, достигаща на моменти 207%  за 1 ден. След втората световна война икономиката на страната е разорена, държавата разграбена и правителството трябва да плати огромни репарации. Започва масово печатане на пари. В продължение на една година цените на стоките се удвояват на всеки 4 дни. В най-тежкия месец това се случва два пъти дневно. Населението е принудено да борави с милиони и милиарди пенгьо - паричната единица по това време. Бартерните сделки се възраждат и намират масово приложение. За да се опише ръста на цените от първия месец до последния на този умопомрачителен период за унгарската икономика, ще ни е нужен коефициент - число с 29 нули. На 1 август страната изоставя паричната си единица и въвежда форинта, като го фиксира за златния стандарт.

В едно образователно филмче за хиперинфлацията в Унгария, авторът заявява зрителите да бъдат спокойни - тази грешка няма как да се повтори в наши дни, защото централната банка на страната е независима от правителството, т.е. директна заповед за печатане на повече пари от управляващите няма как да бъде изпълнена току-така.

Всичко това звучи добре, но последните няколко месеца ставаме свидетели именно на национализация и опит на управляващите за подчиняване на централната банка в страната. Към това може да прибавим и премахване на  фискалния съвет, който играе ролята на независим орган при определяне на бюджета на правителството. 

Унгария поема председателското място на ЕС през първата половина на 2011 г. Дано не забрави грешките от миналото си и бързо да размисли и отмени взетите решения. 
Няма коментари:

Публикуване на коментар