вторник, 28 декември 2010 г.

Революция в КАТ

В нашата страна понякога се случват и хубави неща, за които си струва да се говори и все повече хора да разбират за тях. 

Има два начина да си свършите работата в КАТ:

Единият е да си вземете един ден отпуск, суха храна и дебела книга и да се приготвите за няколкочасово чакане в не много голяма стая, където компания ще ви правят още между 50 и 200 човека. Обстановката е уютна, не е студено, но от друга страна атмосферата е изнервена и цари хаос - повечето хора се лутат насам-натам чудейки се какво да правят. Много често системата за даване на номерца блокира - човекът, който стои до нея (машинката) спокойно обяснява, че всъщност не се знае кога ще проработи отново. От време на време се чуват викове и скандали между изнервени шофьори и също толкова изнервените служители на КАТ.

Вторият начин е много по-интелигентен и е направо чудо, че работи в страната ни. Още по-странното е, че почти никой не го ползва. Преди известно време на няколко човека им писнало да преживяват гореописания ужас и създали заедно с КАТ онлайн платформа, където всеки гражданин може да си запази ден и час и да си свърши работата бързо - буквално за няколко минути. Сайтът е https://www.i-kat.org/ - той наистина работи и върши чудеса: отнема около 10 минути на човек да си свърши работата, за която е дошъл. Опашки няма - системата не допуска да направите резервация, ако някой друг вече си е избрал искания от вас ден и час. В сайтът също така може да се следят и електронните табла с поредните номера и така всеки да вижда кога идва неговия ред. 

Инициативата е похвална. И на фона на новината, че личните карти на 2 млн. души изтичат  през 2011 г., не е лошо МВР да се замисли дали не трябва да приложи подобна онлайн система и в техните подразделения, където също има огромни опашки.


1 коментар:

  1. Определено работата на паспортните служби може да се подобри в редица направления.
    Смешен, но и доста тъжен пример от 1во РПУ - системата с електронно табло и номера е премахната (неясно поради каква причина) и всеки се бори да надцака другия на опашката.
    Човек се уди дали да се смее или да плаче...

    ОтговорИзтриване