събота, 11 декември 2010 г.

Too big to save

Финансови кризи могат да бъдат породени от различни причини. Изправената пред фалит Гърция беше доведена до това състояние от неблагоразумното харчене и задлъжняване на правителството. Дефицитът и външният дълг на страната стигнаха космически размери и ЕС и МВФ трябваше да спасяват южните ни съседи. 

В Ирландия кризата не беше породена от задлъжняване на държавата. Там правителството не успя да приложи правилните регулатори и позволи на банковия сектор да се разрасне до огромните 872% от БВП-то на страната. Казано по друг начин банковата система (измерена по активи) там е 9 пъти по-голяма от икономиката на келтската държава. Изведнъж стана ясно, че положението може би отива на 'Too big to save' и ЕС веднага се намеси и почти насили Ирландското правителство да поиска спасителен заем.

Таблицата по-горе показва големината на банките сравнени с годишното БВП на избрани страни. 

Данните са от http://www.marginalrevolution.com


2 коментара:

  1. Размера на банковия сектор спрямо БВП надали е от значение, иначе половината развита икономика на света да е изчезнала до сега от лицето на земята (и ние покрай нея ;-)).

    ОтговорИзтриване
  2. Смятам че има начин,с оптимизиране на разходите и дисциплина.Само да се приложи.Но не е възможно по обективни причини.Иначе са изконсумирани всички предварителни резерви които са нужни за изчисляване на кедит.Надявам се на разумен подход.

    ОтговорИзтриване