петък, 7 януари 2011 г.

Какво показват данните за икономиките на страните от ЕС

Според (ревизирани) данни на Евростат за третото тримесечие на 2010 г. икономиките в Еврозоната са пораснали с 0,3%, а страните от целия ЕС - 27 - с 0,5% в сравнение с предното тримесечие. На база сравнение със същото тримесечие от 2009 г., ръстът е по осезаем - съответно 1,9% за Еврозоната и 2,2% за ЕС 27. 

Шампиони по растеж на този етап са Швеция, Люксембург и Полша. Освен Гърция и Ирландия, които изпитват трудности с овладяване на разходите, Румъния е единствената друга държава от ЕС, която не може да се възстанови и отново изпада в рецесия след кратко надигане през второто тримесечие на 2010 г. (-0,7%)

На целия този фон, България е някъде по средата - 0,7% ръст през трето тримесечие спрямо предходното и 0,5% ръст спрямо същото тримесечие през 2009 г.

Добрите данни се дължат основно на увеличения износ в почти всички страни в ЕС. По този показател (ръст на износа) България е на второ място след Естония. За съжаление вътрешното потребление и инвестиции имат отрицателни стойности, което е и причината за ниския растеж на БВП на страната ни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар