четвъртък, 27 януари 2011 г.

Кой е най - продуктивен

Производителността на труда (Labour productivity) е един от най-важните индикатори, който показва колко богата е дадена нация. Колкото повече една страна произвежда, продава и т.н., толкова повече приходи ще има и съответно ще е по-богата. Не на празно България е най-бедната страна в ЕС - по производителност ние сме на последното място в Общността. 

Има най-различни начини за пресмятане на производителността на труда в една държава - произведен продукт/услуга от 1 служител/работник като цяло или произведено количество продукт/услуга в рамките на 1 час. Вторият като че ли е по-правилният, защото ако един българин "прави" един хляб за 1 час, а в съседната Румъния той се прави за 30 мин., то румънеца определено има по-висока производителност на труда. В края на деня количеството на произведения хляб може да е еднакъв в двете страни, но на българина ще му е трябвало 3 часа повече труд отколкото на румънеца.

Съвсем нормално по първия начин на пресмятане САЩ е на първо място (по данни на Международната организация на труда) - не забравяйте, че там са работохолици и часовете прекарани на работното място са над средните за Европа. По-вторият начин или по ефективност на базата на 1 час на първите две места се появяват Норвегия и Ирландия. САЩ заемат 3-та позиция. Данните са от доклад на Бюрото по труда в САЩ.

Група икономисти са потърсили причината за изместването на САЩ от първа на трета позиция именно от тези две страни. Това, което са открили е интересно и показателно: 

Норвегия и Ирландия имат нещо много общо помежду си. Преди 15 години образованието в двете страни изостава от това в САЩ.  През 1995 г. в Съединените щати  33% от младите хора имат завършено висше образование.  По-същото време в Норвегия са 26%, а в Ирландия  - 30% или по-малко.

След това обаче настъпват промени. До 2008 г. дипломираните висшисти в САЩ са 37%, докато в Норвегия те са 41%, а в Ирландия - 46%.

В тези дани определено има връзка. По-образованите и квалифицирани работници са склонни да бъдат по-продуктивни. А по-продуктивните общества са склонни да растат по-бързо и да стават по-богати.


6 коментара:

 1. "Колкото повече една страна произвежда, продава и т.н., толкова повече приходи ще има и съответно ще е по-богата." - Това откъде Ви хрумна? Доколкото имам някаква престава от икономика, акцентът е върху "задоволените човешки потребности с наличните ОСКЪДНИ ресурси". Така че, по-производителните успяват да задовоят повече от своите нужди като използват и без друго ограничените ресурси, с които разполагат - било то време, хора, пари машини и т.н.
  Иначе статия е супер!

  ОтговорИзтриване
 2. "Колкото повече една страна произвежда, продава и т.н., толкова повече приходи ще има и съответно ще е по-богата." - това казано на по-разбираем език е БВП-то на дадена страна. Когато една фирма намери начин да произвежда не 100, а 1000 коли за 1 година, то съответно приходите й ще скочат 10 пъти, с което условно печалбата й ще е 10 пъти по-голяма. В тайната да произвеждаш повече (услуги или продукти) се крие и по-високата производителност.
  Ресурсите може да са ограничени, но това не пречи на немеца да е няколко пъти по-произодителен (и по-богат) от българина.

  ОтговорИзтриване
 3. В крайна сметка печалбата не е самоцел на дадена фирма (стопнаски субект). Все пак в основата на всичко лежат потребностите на човека. И понеже богатството е съвсем абстрактно понятие, сме измислили БВП-то, което със всичките си несъвършенства успява да даде сравнително добра представа за богатството.
  Така или иначе и двамата се опитваме да кажем едно и също нещо, просто исках да придам малко по-обобщен и опростен израз. :)

  ОтговорИзтриване
 4. Да не забравяме, че САЩ са световен хегемон, живеещ на гърба на другите нации, а Норвегия е 4 производител на нефт, със минимално население и отлична социална политика... Чудото Ирландия в момента е на изкуствено дишане, вероято поради прекалено висока производителност.

  ОтговорИзтриване
 5. Не претендирам за оригиналност,но според мен освен да произвеждаш трябва и да продаваш.Аз добре помня как преди 1989 г.се робуваше на количествените показатели и не се обръщаше внимание на качеството и в резултат залежаваха огромни количества никому ненужна продукция!!!

  ОтговорИзтриване
 6. This is a very good point!
  И за това аз обърнах внимание на ресурсната страна - ако приемем, че сме си уплътнили търсенето, т.е. сме оптимизирали (с уговорката, че това предположение е доста неокласическо), то с колкото по-малко ресурси произвеждаме, толкова повече ще остава за нас под формата на печалба/богатство. Което пак ни връща на твърдението, че по-високата производителност би ни направила по-богати.

  ОтговорИзтриване