петък, 28 януари 2011 г.

Цената на богатството в Сингапур

Сингапур е една от най-богатите страни в света. Въпреки че е малка страна, и като територия, и като население (4,5 милиона души), средният годишен доход на човек за 2009 г. е почти 50 000 долара. За сравнение същата година в България той е бил около 12 000 долара. 

По тези критерии страната е на едно от първите места заедно с Норвегия, САЩ, Ирландия и Холандия. Тоест (съвсем условно и усреднено) можем да кажем, че хората в тези страни са едни от най-богатите в целия свят. 

Брутният вътрешен продукт (откъдето се извличат тези данни) обаче не винаги показва всички подробности. Ако съпоставим данните за ефективност на час ще видим много интересни неща: Сингапур пада директно 17 места надолу в класацията и има едно от сравнително ниските нива на продуктивност (labour productivity). След като сравним и часовете (таблица 7а от този доклад), които човек работи във всяка от горепосочените страни, можем да направим следния извод. В Сингапур, Холандия, Германия и САЩ живеят едни от "най-богатите" хора в света. Но поради по-ниската производителност на труда, един сингапурец работи почти два пъти повече (часове) отколкото един холандец или германец за да постигне това богатсво.

Още един пример колко е важна високата производителност на труда.

Снимка: Wikipedia


2 коментара:

  1. И другият ефект не е за изпускане - Не само работниците в Сингапур работят повече часове, но и по-голям дял от населението в Сингапур работи (т.е. има по-малко безработни, пенсионери, обезкуражени...). Което е по-добър вариант от Германия, например, където част от населението има висока производителност, но много повече хора имат нулева производителност, защото въобще не работят. И работещите заделят голяма част от доходите си, за да издържат неработещите.

    ОтговорИзтриване
  2. Да, всъщност колкото е по-висок процентът на заетите, толкова повече пари ще има за инфраструктура, наука, образование и т.н., защото в същото време намаляват социалните плащания за пенсионионери и др.

    Оказва се, че заетите в Сингапур са почти колкото в България(3 млн, в БГ - 3,2 млн), а разликата в населението е около 3 млн...

    ОтговорИзтриване