неделя, 30 януари 2011 г.

Един от изводите от форума в Давос

Покрай оптимизма, който звучеше от думите на тримата "големи" Меркел, Камерън и Саркози, някак си не беше обърнато внимание на другите истории и изказвания.

Датският премиер Ларс Расмусен каза нещо вярно, което е хубаво да се знае.


"Няма такова нещо като проблем на ЕврозонатаВъвеждането на еврото не променя факта, че трябва да сте отговорни като държава.  Бих призовал колегите си в цяла Европа да вземат необходимите мерки. "

"Бъдейки част от Еврозоната вие ще получите допълнителни бонуси, но само ако сте в добра форма и допълнителни недостатъци, ако сте в лошо състояние", каза той. "Но това не е свързано с еврото."


Датчаните избраха на референдум през 2000 г. да останат извън европейският паричен клуб, така че на Расмусен му е по-лесно да говори за този проблем, но в крайна сметка е прав. Правилата са едни както за Германия и Холандия, така и за Испания и Гърция. Вече решенията кой как да процедира с публичните си финанси се вземат от националните правителства. 

По-долу може да видите и интервю с харвардския професор Niall Ferguson, който също е в алпийския курорт. (Наскоро по БНТ вървя неговата поредица "Възходът на парите"). По-рано Ferguson беше заявил, че без фискален съюз Еврозоната няма да оцелее. В това интервю той предлага следното решение на кризата: да се обърнем към опита на страните от Латинска Америка, които преструктурираха своите дългове през 80 и 90-те години, чрез така наречените Брейди облигации. (преструктуриране на дългове е по-нежната дума за фалит на една държава. България също има опит с брейди бондове, когато преструктурирахме дълга си в началото на 90-те).


Няма коментари:

Публикуване на коментар