събота, 15 януари 2011 г.

България = Rhode Island (USA) ? Не съвсем...

От Economist са направили интересно сравнение между отделните щати в Северна Америка и някои страни в световен мащаб. Показани са кои страни отговарят на всеки един щат сравнени по население и БВП.

За наше (не)удовлетворение България също присъства в графиката - ако сравним данните от БВП за 2009 г. - ние произвеждаме точно толкова колкото щата Rhode Island. Ако не сте били в Rhode Island или в САЩ и се чудете къде е този щат - погледнете горе вдясно на картата и ще го откриете. 

Какво означава това? Нима сме богати (всеки един от нас) колкото един жител на този щат? 

Да, ама не. Ако натиснете бутончето за население (Population) ще открием горчивата истина: това което ние (страна с 7,5 милиона души население) сме произвели за 2009 г. (БВП - 47 милиарда долара) се е произвело от ... 1 милион души в Rhode Island...Или производителността на труда там е грубо казано над 7 пъти по-голяма от тази в България. За да стане още по-разбираемо - за 1 час един Rhode Islander произвежда/продава/печели 7 пъти повече от един българин. Имайте предвид, че Rhode Island изобщо не е в топ 10 на най-богатите щати в САЩ.


От Economist са направили интересно сравнение между отделните щати в Северна Америка и някои страни в световен мащаб. Показани са кои страни отговарят на всеки щат сравнение по население и БВП. За наше удовлетворение България също присъства в графиката - сравнени с данни на БВП за 2009 г. - ние произвеждаме точно толкова колкото щата Rhode Island. Ако не сте били в Rhode Island или в САЩ и се чудете къде е този щат - погледнете горе вдясно на картата и ще го откриете. Какво означава това? Нима сме богати (всеки един от нас) колкото един жител на този щат? Да, ама не. Ако натиснете бутончето за население (Population) ще открием горчивата истина: това което ние (страна с 7,5 милиона души население) сме произвели за 2009 г. (БВП - 47 милиарда долара) се е произвело от ... 1 милион души в Rhode Island...Или прозиводителността на труда е грубо казано над 7 пъти по-малка в България от цитирания щат. За да стане още по-разбираемо - за 1 час един Rhode Islander произвежда/продава/печели 7 пъти повече от един българин. Имайте предвид, че Rhode Island изобщо не е в топ 10 на най-богатите щати в САЩ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар