вторник, 15 февруари 2011 г.

Няколко извода от растежа на икономиката ни през 2010 г.

Ето няколко извода от обявените днес данни от НСИ:

Ако смятахме БВП на всеки три месеца, то за последното тримесечие на 2010 г. сме произвели с 2,1% повече отколкото за същия период през 2009 г.  Но ако погледнем колко сме произвели през цялата 2010 г., то тогава ще видим растеж от 0,3% спрямо 2009 г. (Евростат предвиждаше отрицателен растеж от -0,1% за 2010 г.).

Годишният ръст на икономиката ни вече е факт, но за съжаление не с това темпо, което на всеки му се иска. Основна заслуга за растежът има бурният износ през 2010 г., който застигна предкризисните си нива.

Положително от тези данни е, че в последното тримесечие на годината отбелязваме за първи път повишение на крайното потребление и на бруто капиталообразуването - съответно с 4.1% и 2.8%. Макар на годишна база да не можем да се похвалим със същото, тези данни показват, че хората и фирмите вече са по-склонни да правят покупки или да инвестират. 

Другата положителна новина е, че в последните три тримесечия на 2010 г. икономиката ни устойчиво расте. През последното - ръстът е най-голям, но това донякъде е нормално, тъй като тук влизат и предпразничните покупки на хората през декември, които по принцип са в пъти повече от всички други през годината.

Всъщност сега е шансът на държавата ни да застигне останалите европейски страни. Много страни около нас изпаднаха в състояние на фалит (Румъния, Унгария, Гърция) и скоро едва ли ще отбележат устойчив растеж. Ако успеем да привлечем повече инвестиции през 2011 г. и с това стимулираме и потреблението, догодина може и да не сме вече най-бедната страна в ЕС.

Разбира се за всичко това е нужно и правилна икономическа политика, както и постоянство в нейното изпълнение.


1 коментар:

  1. Кризата ни дава чудесен и прекрасен шанс да преориентираме икономиката си към производство на стоки и услуги за износ, да придобием конкурентоспособност, която ни липсва. Българските фирми като правило не са (бяха?) гъвкави, нито ефикасни. А капиталите имаха по-висока доходност в балона с недвижимите имоти, така че инвестициите в конкурентоспособност на световните пазари бяха много слаби.
    Аз съм благодарен на кризата и ще съм много тъжен, ако не хванем влака, който тя ни дава на тепсия.

    ОтговорИзтриване