петък, 4 февруари 2011 г.

Няколко факта за Китай

Напоследък все по-често слушаме какви ли не възхваляващи факти за Китай: изключително висок износ, бурен икономически растеж и изместване на Япония от второто място по икономическа мощ (БВП).

Всичко това разбира се е хубаво, но създава грешни впечатления. Да, Китай вече задмина Япония по размер на БВП и започва да се съревновава със САЩ, но означава ли това, че китайците имат същия жизнен стандарт като американците? 

Отговорът е не. Ако Китай произвежда почти толкова колкото САЩ, то трябва да имате предвид и населението, което произвежда този продукт - съвсем грубо излиза, че 300 млн. американци произвеждат също толкова колкото 1 милиард и 300 милиона китайци.  Над 4 пъти по-ниска производителност на труда и също толкова пъти по-нисък жизнен стандарт на глава от населението в китайската комунистическа република. Всъщност не чак толкова голям успех показват китайците.

На второ място - износът. Гръмките заглавия от рода на Китай детронира Германия и стана най-големият износител на света отново крият зад себе си важни детайли: населението на Германия, което произвежда стоки и улуги и след това ги изнася е 80 млн. души. Вече споменахме колко е населението на Китай. Отново този успех не изглежда толкова забележителен.

Изводът е, че абсолютните стойности като размер на БВП или размер на износа не ни показват цялата картинка. Относителните показатели (стойност на продукт изразена чрез друг показател) дават много по-реална представа за ситуацията в конкретната страна.

2 коментара:

  1. едно е да произвеждаш гащи за 5 цента, съвсем друго е да произвеждаш земекопни машини за по 500 млн. евро. Китай и неговата т. нар. голяма икономическа мощ, е за сметка намилиони употребени и загинали китайци. Лиспата на социално и здравно осигуряване и заплати от по 30 долара месечно не могат да се съревновават с американските, японските или германските системи. В този смисъл в икономическата наука има дефицит - как да се определи мястото на Китай. Или просто трявба да се погледне относително на всички данни.

    ОтговорИзтриване
  2. Определението за най-голяма икономика в съвремието като че ли няма същото значение както е имало в миналото. Ако в миналото си бил най-голям, лесно е можело да отидеш и да завземеш примерно по-малкият, но по-богат съсед.
    Сега това няма как да стане и всъщност да си голям, но беден, не е нещо, с което една страна би се хвалила.
    Дефицит не мисля, че има - по - скоро трябва да се гледат различните данни, например БВП по паритет на покупателната способност и тогава всеки да си прави нужните заключения.

    ОтговорИзтриване