вторник, 22 февруари 2011 г.

Защо е важен пакта за финансова стабилност

Днес станаха ясни спецификите около Пакта за финансова стабилност, който министерство на финансите предложи. Ето накратко в какво се състои:

1.  Размер на публичния сектор - държавата да може да преразпределя до 37% от БВП - казано другояче държавата да харчи максимум 37% от всичко, което произвеждаме за 1 година. За сравнение в другите страни този процент е доста по-голям, като някъде стига и 50%.

2.  Бюджетен дефицит до 3% и публичен дълг до 40% от БВП - разбира се предвиждат се изключения при кризисни ситуации (земетресения, наводнения).

3. Промяна на преките данъци само с мнозинство от 2/3 (или 160) от народните представители - преки са данъците върху дохода, които плащате в края на месеца, корпоративния данък и т.н.

Пактът за стабилност е важен за България. Ето част от причините:

- гаранция за финансова стабилност в страната - за последните 20 години страната ни фалира 2 пъти - първият път беше именно заради прекомерен външен дълг - 200% от БВП в началото на 90-те. Кризата в Гърция беше предизвикана именно от огромен държавен дълг, който следващите поколения ще изплащат дълги години. Ограничението от 40% е дори с 20 процентни пункта по-ниско от европейския таван (60%) и е един вид гарант, че гръцкият сценарии няма да се случи при нас. Германия също имат подобни ограничения в Конституцията си, а както знаем немците не биха приели нещо, което не работи и не е ефективно.

- по-добра бизнес среда - когато средата е устойчива и рискът от (държавен) фалит клони към нула, инвеститорите идват. Ниските данъци, които не могат да се променят току-така (от днес за утре) и фактът, че държавата взима от теб сравнително малко за да го даде на другия, също влияят благоприятно и привличат повече инвестиции. 

- тренировка за Еврозоната - ако фискалните правила станат факт, това ще дисциплинира правителството и така по-лесно ще можем да изпълним Маастрихските критерии за влизане в Еврозоната. 

Не трябва да забравяме, че все още сме най-бедната и сравнително рискова страна с не това ефективен публичен сектор. Пактът е една голяма крачка напред към една по-стабилна и безрискова страна. А тези страни (стабилни и безрискови) в момента се броят на пръсти. 

Единственото, което остава е да се убедят 180 депутата от българския парламент в необходимостта от тези промени. Толкова, колкото са нужни за промяна на Конституцията.


4 коментара:

 1. защо не ми пука за пакта за финансова стабилност?
  - защото не гарантира стабилност, а гарантира само и единствено държавата да взима по-малко от бизнеса. Ангажимента на държавата е първо към гражданите, а после към бизнеса. Много държави преразпределят по-голяма част от БВП и ги наричаме развити, а гражданите им имат достойнос съществуване, за разлика от България и българите.
  - защото не обяснява защо процентите са 37 и 3 , а не например 38 и 2. Придържането към някакви числа е елементарен тотемизъм.
  - предпочитам живота ми да има качествата на този на другите европейци, а това както се разбра не зависи от тези показатели и техния размер. Който му се тренира нещо - моля да го прави индивидуално и не за сметка на другите.
  - защото в тези проценти не са включени парите на сивата икономика;
  - защото те няма да грантират, че властите ще работят ефективно в полза на всички.
  - защото няма обвързване на процентите с качеството, количеството на публичните услуги дължими от държавата;
  - защото ако бе добра идея, нямаше да се заложи от 2013 а трябваше да я видим реализирана още в 2011.
  И накрая, в многообразието на живота има много малко константи и посочените от МФ не са такива.

  ОтговорИзтриване
 2. много се съмнявам,че ще се убедят 180 народни представители за тая идея!

  ОтговорИзтриване
 3. Държава има когато има симбиоза между народ и държава.Когато народа се грижи за държавата си и държавата за народа си.Сега държавата са шепа паразити,които са българи само по паспорт ,но не са българи по кръв.Богати евреи контролират богатствата и природните ресурси на България,за тях населението ,което обитава подвластната им територия ,защото държава вече няма,много хора го разбраха много рано,сега от тях живи няма.Хубавото е ,че бедния народец се осети ,че го лъжат,надига робска глава и се кани да си каже тежката дума.Глас народен ,глас божи.Идва видов ден казват бабите.Власта се страхува и това вижда народа ,уморените ръце на роба скоро ще стиснат за гърлото паразитите бандити

  ОтговорИзтриване
 4. исках да кажа ,че за еврейската мафия народа,който обитава подвластната и територия е прост планктон без права

  ОтговорИзтриване