четвъртък, 24 февруари 2011 г.

Първи данни за размествания след кризата в Европа

Последиците от кризата вече започват да излизат наяве. Който е водил грешна икономическа и финансова политика започва да си плаща за грешките. Някои ще "плащат" дълги години напред...

Първите размествания са вече факт. Според The Global Competitiveness Report 2010–2011, България вече не е страната с най-ниска конкурентоспособност в ЕС. На дъното, с 12 места по-надолу от нас е Гърция.

За да определят колко конкурентоспособна е една страна, авторите на доклада вземат предвид редица фактори: ефективност на институциите в публичния сектор, инфраструктура, макроикономическа стабилност, образование, развитие на финансовите пазари и т.н. Не е учудващо, че Гърция пропада толкова надолу и вече заема последното място в Общността за 2010 г.

Данните са за целия свят - тоест България е на 71 място в световен мащаб. Швейцарците са определени като най-конкурентоспособни.   

Все още не са излези данните за това колко средно са нашите доходи (БВП на човек по покупателна способност), но няма да се учудя ако за 2010 г. и по този показател вече не сме последни и разменим местата си с Румъния.

Кликнете на графиката за по-голям размер.


Няма коментари:

Публикуване на коментар