понеделник, 28 февруари 2011 г.

Колко стабилен е всъщност лева?

На въпроса стабилен е ли лева можем да отговорим по два начини - и да, и не. Най-правилно би било да кажем - зависи. Зависи с коя друга валута го сравняваме.

Да, левът е много по-стабилен отколкото онзи лев в началото или края на 90-те години. Валутният борд ни пази от външни влияния и благодарение на него валутата ни не се обезцени. Банковата система не се срина (така както стана в други страни) и дори остана сравнително стабилна в сравнение с другите страни от Централна и източна Европа. 

Това се оценява и от много голяма част от българите, които в наскоро излязло изследване  казват, че имат много голямо доверие в българската валута - лева. Дори толкова голямо доверие, че не искат подмяната му с еврото.  Тук може би влияние за това твърдение оказват кризите в съседна Гърция и Ирландия, но на всички трябва да е ясно, че проблемът не е в еврото, а в конкретната политика на отделните страни - когато държавата харчи като обезумяла (Гърция) или банковия сектор си повярва прекалено много (Ирландия), дори и някаква извънземна валута да има, тя няма да може да спаси тези страни.

Повече ли е стабилен лева от еврото? Отговорът може да го потърсим на "пазара" - тоест да видим колко струва стоката "лев" и стоката "евро". Колкото по-рискова е една стока, толкова по-скъпо ще струва тя. Ако влезете в която и да е банка ще видите, че те "продават"(заемат) стоката лев по-скъпо отколкото стоката евро. 

Тоест въпреки, че еврозоната е в криза, доверието в еврото все още е (доста) по-голямо отколкото в лева. Цифрите го доказват. А и никой не е чул някой немец, грък, португалец или някои друг да е тръгнал да подменя своите спеставания в евро и да купува левове. 


4 коментара:

 1. Светослав Томов2 март 2011 г., 15:35 ч.

  По принцип не пиша коментари, а "злобни", май никога не ми се е случвало. Вие минавате за икономист, а тук сте "пуснали" няколко неща, които ... ми е трудно да преглътна. Лева е "закован" на 1.95583 към еврото. Банките продават малко /0.5-1 ст./ под тази стойност и купуват малко по-скъпо /0.5-1 ст./. Маржът им е доста нисък именно защото левът е стабилен и няма никакъв риск. Не мога да разбера какво значи,че банките продават лева по-скъпо? Че не е 1:1? Ако наистина имате пред вид това ... нямам думи ... Другия пример, защо европейците не спестяват в левове ... също не подлежи на коментар. Стабилността на една валута се мери със съвсем други показатели. Надявам се да пуснете статия, която наистина да "каже" колко е стабилен /или нестабилен/ лева. Тези неща, които сте написали ... звучат ... като казани от шестокластник /обаче не отличник/.

  ОтговорИзтриване
 2. Под "продаване" на стоката пари съм имал предвид даването(продаването) на кредити. Всички кредити в евро са с по-ниска лихва. В лева- съответно в по-висока.
  Обратно ако си откриете депозит - почти всички банки ще ви дадат по-голяма лихва ако депозита ви е в лева, и по-малка - ако е в евро.

  Разбира се, че зад една валута стоят редица макроикономически показатели, които се формират от съответната държавна политика. Валутата сама по себе си е просто наименование ако няма доверието на хората, които я използват.

  Примерът за спестяванията в евро и лева е даден на фона на твърдението на повечето българи, че левът е много стабилен и затова не искат еврото.

  ОтговорИзтриване
 3. Левът е най- силната валута в Европа. Никоя друга няма тази покупателна стойност. С 1 евро не можеш да купиш и един билет за рейс в Европа, докато с левовата равностойност можеш да изкараш на банички цял ден!

  ОтговорИзтриване
 4. Ясен Желязков каза, че е добре след тези съждения да се каже и нещо за ЛОШИЯ Иван Костов, който направи това, и тогава всички УЧеНИ рекоха, че туй чудо нямало да го бъде.
  Още си спомням УЧеНИТЕ им физиономии, че "ако щете го наречете паричен съвет, ако щете валутен борд, ама....нямало било да станело". Ми сега поне кажете кой го измисли!

  ОтговорИзтриване