неделя, 20 февруари 2011 г.

Inside Job (2010)

Ако все още не сте разбрали какво доведе до финансовата криза, превзела целия свят през 2008 г., може да си наваксате с най-новия документален филм по темата Inside Job

Филмът е с номинация за Оскар в категорията "най-добър документален филм" и е може би един от малкото филми, които навлизат толкова навътре в технологията как точно се случи финансовата криза. Историята е разказана интересно и след филма няма как да не знаете вече какво е финансов дериватив, CDO, CDS.  

От филма още ще разберете какви са ги вършили в Голдман Сакс, какво доведе до фалита на AIG, Lehman Brothers и др. Ще чуете иранския акцент на Нуриел Рубини както и добре направени интервюта с много икономисти, министри, писатели и т.н.

Като бонус на всичко това е Мат Деймън, който със своя мек и приятен глас влиза в ролята на разказвача.


Дотук с положителните неща. Филмът като че ли повече се съсредоточава върху Wall street и алчността на хората там, и пропуска политиката на Централната банка на САЩ - Федералният резерв, която също изиграва своята роля в кризата. Не се обръща внимание на изключително ниския лихвен процент, на който се отпускат пари на банките. Много малко внимание се отделя и на квази държавните структури - Fannie Mae и Freddie Mac. 

И все пак филмът е интересен и си струва гледането. 
1 коментар: