понеделник, 7 март 2011 г.

България вече не е най-бедната страна в ЕС

Преди известно време излязоха данни от Евростат, че за 2008 г. България е най-бедният регион в ЕС, а малко над нас се нарежда Румъния. Много медии преповториха този факт, въпреки че информацията е от преди 3 години, а от тогава насам  се случиха много неща. През 2007-8 г. Румънското правителство популистки вдигна шоково заплатите в редица публични сектори, с което изкуствено вдигна и стандарта на живот в страната. Изкуствено, защото производителността на труда не скочи със същия процент, което в следващите години си пролича. Румъния изпадна в тежка криза и беше спасена от фалит благодарение на спешната намеса на МВФ. 

Според последните прогнози именно на МВФ, още през 2009 г. средният доход в България измерен чрез паритета на покупателната способност е малко над румънския (11 883,42 долара срещу 11 869,17 долара). Или казано другояче - вече не сме най-бедната държава в ЕС. Графиката по-долу показва, че и в следващите години (до 2015 г.) Румъния остава под нивото на България. Не че това е голямо успокоение за нас - българите, но ясно показва, какво става когато някои води неразумна бюджетна политика и популистки вдига заплати без необходимите реформи. Това е поредният ефект от кризата, след като преди месец стана ясно, че благодарение на своите неефективни публични финанси и последствията, които доведоха за страната, Гърция вече има най-ниска конкурентоспособност от страните в ЕС.

Дотук с хубавите новини. През 1993 г. един българин, естонец, румънец и поляк са вземали сравнително едни и същи доходи имайки предвид покупателната им способност. След това обаче 2-те северно-европейски страни рязко повишават стандарта си на живот. България за съжаление преживява две икономически катастрофи (в началото и края на 90-те) и реално растежът на доходите започва след 2000 г. 


3 коментара:

  1. И все пак данните на Евростат се различават и по тях все още сме зад Румъния (и ще продължим да бъдем), тъй като те използват различен ППП коефициент

    ОтговорИзтриване
  2. Къде видяхте данни от Евростат за България за 2009 г? Такива (все още)няма.

    ОтговорИзтриване
  3. Има, но не на главния сайт, а в базата данни на ЕВростат

    ОтговорИзтриване