понеделник, 21 март 2011 г.

Как се обезценяват парите ни

Наскоро открих в сайта на НСИ интересна страница, където всеки може лесно да разбере как са се обезценявали парите ни през последните 20 години. Инфлацията в България за периода 1990 - 2011 г. е наистина зашеметяваща - 423 691 %. 

Разбира се основна заслуга за тази стойност имат годините 1996-1998 г., като само за тези три години инфлацията в страната ни е стигнала 2500%. Печатането на пари (каквато беше политиката тогава) не е решение за излизане от финансова криза - вместо да излезем от кризата, ние затънахме и обедняхме още повече.

Ако в началото на този период сте спестявали някакви пари в банка и ако приемем, че банката ви не е фалирала в края на 90-те, простите сметки показват, че при годишна лихва от 5%, акумулирана за разглеждания 21 годишен период тя би била близо 280%. Или който е пазил пари в банка за съжаление е загубил много. Не че тогава е имало други (стойностни) алтернативи - парите в буркан или по дюшека дори не ги коментираме, а едва ли са много тези, които тогава са обръщали парите си в злато или сребро. 

Сега разбира се положението е малко по-различно и въпреки, че нямаме трицифрена годишна инфлация, отново повишението на цените е това, което ни притеснява най-много. Когато доходите растат, инфлацията като че ли не се усеща, но когато доходите замръзнат поради ред причини, тогава всеки усеща как парите губят от стойността си.

Хората се шегуват, че човек не може да избяга от смъртта и данъците. Но тук трябва да добавим и инфлацията, която дори се нарежда на второ място преди данъците. Защото човек може и да не плаща данъци (ако е пенсионер, ученик, студент и т.н.), но няма как да избегне обезценяването на парите си.Няма коментари:

Публикуване на коментар