четвъртък, 24 март 2011 г.

Ако има полза от природните бедствия, то нека взривим и Ню Йорк

След апокалиптичното земетресение в Япония се появиха коментари, как всъщност полузаспалата икономика на Япония изведнъж ще се събуди и ще отбележи невиждан ръст. Причината е, че налетите пари от японското правителство за реконструкция и възстановяване на щетите от земетресението ще създадат много работни места, а оттам повече доходи и по-висок БВП. Тези твърдения, някои ще кажат, се доказват от статистиката, която показва покачаване на БВП именно след подобни природни бедствия.

Де да беше толкова просто, обаче. Това за което се говори по-горе всъщност е типична проява на кейнсианство - или да се намеси държавата и да стимулира икономиката. Ако реалният ефект от подобно бедствие беше наистина бум на икономиката, дайте тогава да взривим долен Манхатън в Ню Йорк. След като съборим десетина небостъргача, държавата ще се намеси със няколко милиарда долара и изведнъж всички ще спечелим. 

Разбира се, че това не е така. Не трябва да се забравя за оскъдността на ресурсите в икономиката. Ако днес дадем пари за едно нещо, това означава, че се лишаваме от нещо друго. Всички бедствия безспорно са лошо явление и ако днес наливаме пари за възстановяването на нормалния начин на живот, в същото време пропускаме ползата от нещо друго - повече инвестиции в образование, нова магистрала и т.н. 1 коментар:

  1. Така е, но когато на човек всичко му е наред и може да избира внимателно, се получава чудене и икономията се забавя. Това ли да се строи или онова, в образование или в здраве. Когато се случи някакво голямо нещастие обаче, няма какво да се чуди никой и трябва по спешност да се развърже кесията

    ОтговорИзтриване