четвъртък, 31 март 2011 г.

Умиращите индустрии

Има индустрии, които с течение на времето "умират" - хората спират да потребяват дадената услуга/стока, с което бизнеса изчезва от пазара и остава единствено в спомените на хората. Основните причини за смъртта на даден бизнес могат да се обобщят по следния начин: навлизане на нови технологии (иновации), както и глобалната конкуренция (евтино производство на изток).  

Таблицата показва умиращите индустрии в САЩ, които може да изчезнат напълно с течение на времето. Няколко коментара за някои индустрии:

1. Бизнесът и обикновеният човек вече не използват кабели в своето ежедневие: всичко е безжично - телефони, интернет, сателитни чинии и т.н. Тези индустрии свързани с окабеляване нямат много светло бъдеще. 

2. Фабриките за производство на текстилни дрехи и облекло също отбелязват спад, основно поради изместване на производството в други по-евтини страни (Китай, Индия, а също и България). 

3. Издаването на вестници бележи спад - наличието на интернет и устройства за четене на вестници/книги все повече ще притискат този бизнес. Лично очаквам той още повече да се свие. България се движи с 5-10 години закъснение от глобалните процеси на запад, но тук очакваме същата съдба да споходи тези, които не са се ориентирали към повече онлайн съдържание.

4. Интересно е положението с тези индустрии, които се занимават с отдаване под наем на дрехи, ДВД, игри и др. Конкуренцията (евтиното производство) направи дрехите много по-достъпни (като цени), тоест ако преди да вземеш смокинг за 1 нощ е било на сметка, сега плащайки малко повече отгоре може да си купиш въпросната дреха. За ДВД-тата и игрите важи същият принцип - няма смисъл да си ги вземаш под наем след като можеш да си ги купиш на малко по-висока цена. 

5. Магазините за продажба на музика бележат също голям спад в приходите си. Причината е разбира се технологична - интернет и прехвърлянето на продажбите онлайн. Не е ясно доколко  спадът се дължи и на разпространението на музика по нелегален начин  в мрежата.


3 коментара:

 1. А мелничарите защо да са в упадък? хората ядът по-малко ли?

  ОтговорИзтриване
 2. "Mill" тук е в смисъла на завод, фабрика (за текстил)

  ОтговорИзтриване
 3. Харесва ми определението България се движи с около 5-10 години назад от глобалните процеси:
  Чак онзи ден министър Делян Добрев обяви, облекчения за купувачите на електромобили. ПО САЩ, Канада и Други това е факт от минимум 5 години. :)

  ОтговорИзтриване