вторник, 19 април 2011 г.

Защо сме 71 по конкурентоспособност?

Както стана ясно - България вече не е последната страна по конкурентоспособност в ЕС. От общо 139 места, нашата страна е 71, а 12 места по-надолу е Гърция - 83. Падението на южната ни съседка е разбира се заради кашата, която забъркаха с държавните си финанси.

Това, което никой не попита и обясни обаче, е какво се крие зад позицията 71 и защо сме там, а не по-напред в класацията например. Световният икономически форум, който публикува тази класация, определя конкурентоспособността на една страна изследвайки ефективността на 12 фактора: институции, инфраструктура, макроикономическа среда, здравеопазване и основно образование, висше образование и обучение, ефективност на пазара на стоки и услуги, трудов пазар, развитие на финансовите пазари, технологии, големина на пазарите, развитие на бизнеса и иновации.

Къде сме (най-) зле?

На първо място - ефективност на (публичните) институции - страната ни се нарежда 114 от 139 по този показател... Инфраструктурата ни е също плачевна - 80 място от 139 държави. Освен това финансовите пазари ни значително изостават в своето развитие (91), същото се отнася за иновациите (92) и усъвършенстване на бизнеса (95). 

Трите основни проблема пред бизнеса са: корупция, достъп до финансиране и неефективна бюрокрация на държавата.

Всичко това е изключително важно, защото колкото сме по-конкурентоспособни, толкова повече инвеститори ще идват в страната ни, което от своя страна би ни направило по-богати.  Кризата е шансът на България да настигне и задмине една дузина страни, които са водили неразумна политика и сега плащат за това.Няма коментари:

Публикуване на коментар