събота, 2 април 2011 г.

Икономическата връзка между богатството и раждаемостта на една страна

Докато чакаме да излязат окончателните данни от преброяването на населението, можем да се спрем на едни други, станали известни днес. Става въпрос за тези данни от Евростат - раждаемост в страните от ЕС.

Цифрите показват, че България е страната с най-голям ръст на раждаемостта за последните години - през 2003 година на жена се е падало 1.23 дете, а през 2009 година на жена се е падало 1.57 дете (средното за ЕС-27 е 1.60). Зад цифрите стоят някои факти, които разкриват причината за този голям ръст. Това са годините, когато България започна да се възстановява икономически - тоест хората започнаха да стават все по-богати и по-спокойни за бъдещето си. Когато една страна икономически е добре, това е предпоставка и за увеличаване на населението. Ние не сме прецедент, Ирландия също изпита подобен процес от членството си в ЕС през 70-те и все още е първенец  по раждаемост в Общността - 2.07 деца на жена за 2009 г. 

Така че преди да започнем да се тюхкаме за намалялото население на България за последните 20 години (които НСИ сигурно ще отчете), хубаво е да се знае, че една държава е богата, не защото населението й е многобройно, а точно обратното. Тоест ако икономиката ни расте, идват инвестиции, хората се чувстват уверени и спокойни да потребяват, толкова повече хора ще се раждат и повече имигранти ще идват отвън. Няма значение дали сме 1 млн. или 10 млн. за да живеем по-добре. Естония, Ирландия и др. страни доказаха това.

Изводът е лесен - няма смисъл от сложни стратегии и програми, които да предлагат решения за увеличаване на населението. Заложете на икономическото развитие и населението само ще се увеличи.4 коментара:

 1. Новината несъменено е добра, но изводът е твърде прибързан. Защото икономиката не расте от самосебе си, а защото се работи повече. Дори да предположим, че България извършни революция и успее бързо да се качи поне до средното за Европа ниво на ефикасност на труда, това пак няма да компенсира нуждата от работна ръка. И то не за друго, а защото работещите са тези, които "издържат" пенсионната и здравната система. В момента нямам данните за България, но при положение, че сме една от най-застаряващите нации, раждаемостта ще трябва да са вдигне значително, за да може да се почувства ефект. Така че стратегии и програми са нужни, защото то от сега е видно, че сметките за пенсии и здраве няма да ни излезат.

  ОтговорИзтриване
 2. @Mina
  Изводът е, че за да настигнем средния стандарт на живот на другите европейски държави, броят на населението няма толкова значение и не трябва да служи за оправдание. Ирландия с 3 млн. души стана най-богатата страна в ЕС, с което започна да привлича хиляди мигранти и има най-голям ръст(включително раждаемост) на населението.

  Тайната е не в броя на хората, а в производителността на труда, конкурентоспособността на страната и т.н.

  ОтговорИзтриване
 3. Глупости изсмукани от пръсти. Раждаемостта е доказано най-висока по време на война. А тогава хората никак не "живеят добре" и не са "спокойни за бъдещето си".

  ОтговорИзтриване
 4. Значи може би последните години сме били във война.

  Цифрите показват връзката между благоденствието и раждаемостта в някои държави - България, Ирландия...

  ОтговорИзтриване