събота, 9 април 2011 г.

Тежката дилема на Исландия

Исландия е толкова далече от нас, че събитията, които се случиха там по време на кризата, почти не получиха отзвук в нашата страна.

Днес обаче, 9 април, е много важен ден за исландците. Те трябват да решат чрез референдум един много труден въпрос. Дали правителството да плати загубите на една от фалиралите банки в страната - Landsbanki. Но нека да се върнем 3 години назад.

През 2007-2008 година Исландия претърпява истински бум на икономиката. Всички инвестират в северната държава, която се смята за ледено (icelandic) стабилна. Хиляди холандци и англичани дори преместват своите спестявания в страната, където лихвите са по-високи и примамливи. Притокът на много чужди капитали кара исландците от своя страна да правят необмислени и рискови стъпки. Изведнъж животът поскъпва много. 

Финансовата криза от САЩ първа достига Исландия и като ураган опустошава всичко. Най-големите банки фалират (вкл. Landsbanki) - правителството не се намесва. Хиляди холандци и англичани губят своите спестявания. В тяхна помощ обаче идват английското и холандското правителство, които изплащат 5 млрд. долара на 340 000 свои граждани за изгубените депозити. Сега обаче те си искат парите обратно от Исландия.

Част от парите ще бъдат възстановени от продажбата на активите на фалиралата Landsbanki. Експерти обаче са изчислили, че между 200 млн. и 2 милиарда долара няма да достигнат. 

Преди известно време правителствата на Англия, Холандия и Исландия договориха споразумение, с което Исландия се задължава да плати разликата, която продажбата на банката няма да може да покрие. Президентът на страната обаче не подписа това споразумение, с което според закона, днес на 9 април всеки исландец трябва да реши на провеждащия се референдум какво мисли по въпроса.

И това си е дилема, защото ако исландците гласуват положително и правителството плати нужните пари на Холандия и Англия, това ще означава... всеки исландец да плати косвено (чрез данъци или дълг) по 6000 долара.... Не забравяйте, че хората не са виновни за фалита на банката.

Ако пък гласуват отрицателно, което си е в тяхно право, това ще доведе до пропадане до Junk Rate на държавата, което означава по-трудно набиране на средства на международните пазари, по-малко инвестиции и т.н. Не на последно място един такъв отказ може да доведе и до захлопване на вратите към едно бъдещо членство в ЕС, към което Исландия толкова се стреми последните години страната.

Труден избор за исландците. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар