четвъртък, 14 април 2011 г.

Исландският избор

Миналият уикенд исландците взеха решение на проведения референдум  в страната да не подкрепят правителството - тоест никакви плащания на холандското и английското правителство. Принципно правилно решение - какво са виновни жителите на Исландия, че някои от банките им са фалирали.

Само че в тези отношения (банки-клиенти) се е намесила държавата (Исландия), която е изплатила "загубените" депозитите на местните вложители и е отказала да плати тези на чуждите (холанци, британци и др.).  Това от своя страна противоречи на някои от нормите на Европейското икономическо пространство, в което е и Исландия, а именно - третиране на всички граждани на страните по един и същ начин.

На базата на всичко това Холандия и Англия вече предприеха стъпки и скоро ще заведат дело срещу исландското правителство за 4 милиарда евро. И почти сигурно е, че ще го спечелят, с което 4-те милиарда ще се увеличат с някой и друг милиард и ще натоварят още повече исландските данъкоплатци.

Какви са изводите, които могат да бъдат направени:

Горчивата истина е, че когато човек си дава парите на депозит в банка, той поема риск. Рискът струва лихвата - 3% или 5% или 10%. Колкото е по-голям процента, толкова по-рискова е "инвестицията" (банковият депозит също е вид инвестиция). Когато една банка фалира, депозитите до определен таван се покриват от фонд за гарантиране на депозити, в който с вноски са участвали и самите банки. Над този лимит или ако такъв фонд със средства липсва, загубени средства не би трябвало да се изплащат.

Кашата, която е забъркало исландското правителство се заплете още повече след последния рефендум. След като веднъж е "бейл-аут"-нала исландските депозитари, Исландия би трябвало да плати и изгубените пари на холандците и британците. 

А след това трябва да намери начин да компенсира згубите на исландците, които искат - не искат ще трябва да плащат през следващите години за грешките на другите...


3 коментара:

  1. Не се разбира ще плащат или не, аз доколкото разбрах нямало.

    ОтговорИзтриване
  2. Като ги осъдят - щат - не щат, ще платят.

    ОтговорИзтриване
  3. ДОкато стигнат до тях трябва да се оправят с Гърция, с Португалия с койли още не.

    ОтговорИзтриване