четвъртък, 21 април 2011 г.

Ще фалира ли скоро Гърция?

Както може би знаете, Гърция все още не е във фалит благодарение единствено на щедрата финансова помощ на МВФ и ЕС - от 110 милиарда евро. Въпреки, че спазва наложените условия от международните организации по усвояването на нисколихвения кредит, пазарите стават все по-нервни. Но да се върнем малко назад във времето.

"Bail-out" -ването на една страна като че ли има смисъл, когато проблемът е краткосрочен и не толкова голям. Например МВФ ти дава пари, правиш необходимите болезнени реформи, стискаш зъби за известно време, след което икономическият растеж се възстановява, а държавните финанси балансират.

Когато обаче проблемът е дългосрочен и по-дълбок, тогава наливането на още пари по-скоро утежнява положението. Цикълът "вземам заеми за да платя старите" клони към затваряне. 

В момента гръцката икономика все още потъва, а публичният дълг продължава да расте. Според  Market Watch  през 2011 г. дългът вече ще е 153% от БВП, а през 2012 г. - 160%

Гърция прави изявления, че планира да се финансира вече от пазарите, но това в момента изглежда почти невъзможно... Днес лихвените проценти по гръцките облигационни заеми отбелязаха нови рекордни стойности: пазарите искат невижданите досега 23% лихва за да дадат двугодишен заем на гръцкото правителство. За сравнение лихвата по немските двугодишни облигации е само 1,8%

Фалитът на една държава не е нещо толкова страшно, колкото например е един фалит в търговското право. При изпадане в неплатежоспособност държавата няма как да се ликвидира и да изчезне (както една фирма). Фалитът на една държава означава по-скоро преструктуриране на дълга - сключване на споразумение между двете страни за удължаване на периода за плащане на лихвите и/или главницата, както и намаляване на лихвените проценти.

Инструментите за оценяване на риска от фалит (застраховките CDS) на Гърция показват близо 68% вероятност от обявяване на фалит в следващите 5 години...

Да фалираш е грозно, но понякога това е единствената опция. В началото на 90-те никой не се притече на помощ на току-що излюпилата се източноевропейска демокрация - България, което доведе до мораториум на външния ни дълг и спиране на обслужването му.
Няма коментари:

Публикуване на коментар