сряда, 27 април 2011 г.

(Нова) Европа на две скорости...

Паралелно с (да кажем) добрите новини от Евростат касаещи българският дефицит (3.2%) и публичен дълг (16% - втори в ЕС), излезе и редовният икономически доклад на Световната банка, където също има интересни данни и графики. Една от тях е и по-долу.

Отдавна се говори за Европа на две скорости - по-развитите и "работещи" страни да се отделят от "по-мързеливите" и бедни такива, да растат икономически по свой си по-бърз начин и да задават темпото за развитие на Европейския Съюз.

Графиката по-долу показва 10-те нови страни-членки от континентална Европа (без Кипър и Малта) оценени по растеж на икономиката и риск от фалит (базиран на цената на инструмента Credit Default Swaps) за 2009/2010 г. Или колкото повече една страна клони към долния десен ъгъл на графиката, толкова по-лошо е положението там - рискът от фалит е по-голям, растежът е отрицателен.   

Ясно се виждат двете групи - едните са по-малко рискови - Словакия, Естония, Чехия, Словения и Полша (само Чехия и Полша са извън Еврозоната). Като по-рискови са определени България, Литва, Латвия, Унгария и Румъния. 

Важно е да се отбележи, че миналата година през юни по показателя колко сме рискови България беше оценена с 376 пункта, сега е някъде с около 220. Тоест имаме известно подобрение, но все още сме от по-рисковите страни. Нужно е още по-стабилна и стриктна финансова политика, която да накара инвеститорите да забравят двата фалита на страната през последните 20 години. И разбира се реформи в ключови сектори. Естония показа, че това не е невъзможно за бивша (малка) социалистическа страна. (Ако CDS  на страната е 500 базисни точки, то това означава, че ще платите 5% премия за застраховане на дълга си. Или казано по друг начин, ако имате 1 милион долара дълг, може да го застраховате за $ 50 000)


1 коментар:

 1. Финансовата политика не е хапче-универсален лек. Само с нея доверието на инвеститорите няма как да бъде спечелено. Простата причина е, че българското общество не е изолирана система и в чужбина хората чуват какво става вътре в България.
  А това, което става е, че бюрокрацията и корупцията продължават да сковават страната. Възелът на този проблем на най-високо ниво беше наречен от ЕК "правосъдие и вътрешен ред" (сетете се за коментара на американския посланник за двойния стандарт на съдебната система).
  Настоящето правителство дойде с обещания за реформи и затова му беше гласувано доверие и отвътре и отвън. Но какво виждаме две години по-късно. Съдебната система остава порочна. Всякакви опити дори за говорене за реформа в МВР се заглушават в най-ранен етап.
  На фона на това контра-реформи в здравеопазването и пенсионната система и блокирано образование изобщо не помагат.
  Какъвто имидж можеше да се постигне с финансова стабилност, е постигнат. Сега е време за работа. Жалко, че страната се управлява от хора, които не го осъзнават.
  Ето две конкретни изражения на това късогледство:
  http://mapto-on.blogspot.com/2011/03/too-big-to-fail.html
  http://mapto-on.blogspot.com/2011/03/blog-post_24.html

  ОтговорИзтриване