петък, 29 април 2011 г.

Време е да се поучим от практиката

Русия, най-големият производител на петрол в света и вторият по големина износител (след Саудитска Арабия), е изправен пред голям проблем - недостиг на бензин в страната. Сигурно вече се питате - как е възможно най-големият производител на петрол в света да има недостиг на бензин?

Подобно на България, руското правителство наложи мораториум на цените на дребно на бензина в страната. Само че таванът вместо да намали цените и да е в полза на гражданите, пренасочи петрола основно към износ, където пазарът предлагаше по-високи цени. Това предизвика спиране на работа на някои малки бензиностанции и недостиг на гориво в над 20 региона на страната (включително в Москва и Санкт Петербург). 

Дефицитът (недостигът) на бензин пък доведе до точно обратното явление - поскъпване на петрола в някои региони. Не забравяйте - при по-голямо търсене и по-малко предлагане, цените скачат.

Фактите доказват горното твърдение - за първите 4 месеца на 2011 г., Русия е изнесла 3 млн. тона петролни продукти - за сравнение същото количество е било изнесено за цялата 2010 г.

Ясно е, че чрез изкуствено ограничаване на крайната цена, търсеният ефект (по-ниски цени за потребителя) няма как да бъде постигнат. Ако правителството иска да се намесва на пазара, много по-добре ще е ако се съсредоточи върху намаляване на административните тежести (данъци, такси, акцизи) и подобряване на средата (повече конкуренция, по-лесно влизане и излизане на фирми на пазара и др.).


3 коментара:

 1. Руснаците забраниха КПСС, ама от комунизма няма така лесно да се откажат...

  ОтговорИзтриване
 2. Подобни мерки има не само в Русия ... напротив в момента точно там капитализма е в по чист вид отколкото в Америка.

  ОтговорИзтриване
 3. Петролният бизнес не е удачна илюстрация на темата за "свободния пазар". От самото си създаване той е жестоко регулиран: от Дж. Д. Рокфелер, създателят на Standard Oil, който монополизара пазара в САЩ и налага твърди цени и правила. Какво е ОПЕК, ако не регулатор?

  Помисли за това - дали само "Държавата" се намесва на пазара или същото правят корпорациите мастодонти?

  ОтговорИзтриване