сряда, 4 май 2011 г.

Не еврото, а долара

Преди година, когато Гърция изпадна в немилост, голяма част от инвеститорите и анализаторите отписаха еврото. Тогава единната европейска валута изпита краткосрочен срив заради проблемите на (някои страни от) Еврозоната и потъна спрямо долара. 

Графиката по-долу показва, че не еврото, а доларът е валутата, за която трябва да се замислим - особено ако нашите спестявания са в американски долари. За последните 40 години доларът е загубил 30% от стойността си, а последните няколко месеца наблюдаваме неговите най-ниски измерения от 1973 г., когато златният стандарт беше изоставен. А златният стандарт означаваше, че за всеки един долар вие щяхте да получите определено количество злато в централната банка на САЩ. Вече това не е възможно.

Ниският долар означава по-лесен (тоест по-големи количества) износ, но въпреки това Щатите продължават да поддържат търговски дефицит (повече внасят отколкото изнасят). Ниският долар не е добре дошъл за китайците и всички други държави, които държат своите резерви и инвестиции в долари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар