понеделник, 9 май 2011 г.

Да излиза ли Гърция от Еврозоната....

Какво би станало ако Гърция реши да излезе от Еврозоната и си върне драхмата? Има ли интерес страната да прави това?

Ето хипотетично какво би се случило:

Гърция си избира дата и въвежда драхмата. Конвертира всички цени и държавни спестявания в новата гръцка валута. 

Повечето гърци веднага ще се усетят, че при връщане на драхмата, стойността й веднага ще се обезцени спрямо еврото. И съвсем нормално никой няма да държи своите спестявания в драхми, а ще ги обърне в евро или друга валута. По-голямото търсене на евро и по-малко на драхма за дни ще обезцени още повече новата гръцка валута. Нещо повече - много е вероятно гърците да изтеглят своите спестявания от банките и да ги вложат в немски или други стабилни (чужди) банки. Това би довело до банкова криза в страната.

Да не забравяме, че гръцките държавни дългове (проблемът, заради който страната е изправена пред фалит), са в евро. Държат ги немски и френски банки. С новата (вече обезценена) валута изведнъж размерът на дълга ще се удвои - няма да е 140% от БВП, а ще е приближи 250%-300 %. Това ще направи неговото връщане непосилно.  

Валутният риск и разходите по превалутиране ще отблъснат инвеститорите...

Да, страната ще стане по - конкурентоспособна, но ще успее ли да произведе и продаде толкова, че да успее да върне такъв огромен дълг? 

Едва ли...


2 коментара:

 1. Забравяш варианта за пълен протекционизъм на икономиката. Ако успеят да го направят ще излязат на чисто. Естествено никой не би им го позволил - подобна стъпка е равносилна на война.

  ОтговорИзтриване
 2. Възможности за Р. Гърция

  Връщането на Р. Гърция към драхма не намалява нейни задължения в евро. При такава ситуация, „предимство” за властите на Р. Гърция е, че има (подобно на други правителства) възможност да емитира вътрешен дълг в драхми и събраният паричен ресурс да бъде ползван за конкретно плащане на външния в евро и след това да девалвиват драхмата, т. е. обезценят вътрешния гръцки държавен дълг.

  Днес Р. Гърция има трудности да си плаща държавните задължения в евро и ръководството на Европейския съюз помага за временно плащане на тези задължения за да отложи срива на Европейската финансова система.

  (Доказателство: Без временната помощ - сривът на европейската финансова система щеше да е вече наличен.)


  Проблемът на Р. Гърция е същият както при другите европейски страни – работи се при условия на конкретна държавна финансова "Грешка на Джон Лоу".


  "Грешка на Джон Лоу” означава – Грешка е при условия с "Незлатни пари" да се прилага начина на държавно финансово управление от време със "Златни пари".


  Заради финансовата грешка правителството на съответна държана е с държавен бюджет с ненужни завишени държавни разходи и ограничени бюджетни приходи.

  Поради държавната грешка съществува зависимост – правителството колкото повече работи – (за достатъчно време) толкова по-лоши управленски резултати получава. (Най-сигурният провал на съответно правителство е да работи при условия на запазване на сегашната държавна финансова "Грешка на Джон Лоу".)

  Ликвидиране на наличната държавна финансова грешка е от компетентност на правителството, пред което сега има две възможности:

  1) Да продължи тази никому ненужна държавна финансова грешка, която ще осигури нови болезнени щети за хората и да се обрече на политически самопровал. (Най-сигурният провал (за достатъчно време) за всяко правителство е да работи при условия на представяната държавна финансова грешка.)

  2) Да прецени гибелните последици от наличието на държавната финансова грешка и да предприеме конкретни действия за нейно прекратяване чрез "Модел Ресурси М".

  24 часа след начало на прекратяване на държавната финансова "Грешка на Джон Лоу" стопанските процесите ще започнат да се развиват към подобрение, което е съпроводено и с намаление на сегашни ненужни държавни разходи и ще осигури за правителството конкретни пазарни приходи за да изпълнява свои незаменими обществени ангажименти.

  Иван Митев – икономист
  http://ivanmitev.blogspot.com/

  ОтговорИзтриване