сряда, 11 май 2011 г.

(Истинските) Финландци идват...

След като националистите от "Истински финландци" предизвикаха фурор на последните избори в Финландия и ще имат думата при вземането на решенията в страната, Европа все по-често гледа на север и с трепет следи случващото се. И не напразно, защото Финландия вече все по-сериозно започва да дава сигнали, че няма да подкрепя спасяването на закъсали страни. Това в контекста на гръцкото положение, което тези дни се влошава, стряска още повече европейските лидери.

Тези дни в Wall Street Journal излезе статия, лично написана от лидера на партията "Истински финландци" - Тимо Соини. Статията преведена на български може да бъде намерена тук

Ето част от думите на финландеца:


"Когато имах честта да ръководя партия “Истински финландци” към изборна победа през април, ние дадохме тържествено обещание да се противопоставим на спасителни планове за страни членки от еврозоната. Европа страда от икономическата гангрена на неплатежоспособност – както публична, така и частна. Ако не ампутираме онова, което не може да бъде спасено, рискуваме да заразим цялото тяло.

В една истинска пазарна икономика лошият избор се наказва. Вместо да се приемат загубите в необосновани инвестиции – което би довело до евентуален колапс на някои банки – бе решено загубите да се прехвърлят на данъкоплатците чрез заеми, гаранции и непрозрачни схеми като Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF).

Парите не отидоха в помощ на закъсалите икономики. Те бяха насочени чрез Европейската централна банка и държавите реципиенти към големите банки и инвестиционни фондове.

Освен това, противно на официалните твърдения, държавите, получаващи помощ, не са искали такава "помощ", не по този начин. Естествената опция за тях беше да признаят банкрут и да оставят провалилите се частни кредитори, независимо къде са базирани, да консумират своите загуби.

Но това не биваше да се случи. Ирландия бе заставена да вземе пари. Същото се случи с Португалия."

Това откровение определено е смутило закуската на Ангела Меркел и Никола Саркози.


Няма коментари:

Публикуване на коментар