неделя, 22 май 2011 г.

Май пак не разбраха Меркел

Хората от Южна Европа трябва да работят повече, да се пенсионират по-късно и да имат по-малко почивни дни, заяви германският канцлер Ангела Меркел. Повод за това изказване бе дълговата криза в ЕС и бъдещото съществуване на еврото. 

Въпреки, че посланието беше основно за страни като Гърция, Португалия, Италия и Испания, то предизвика бурни (и много показателни) коментари и в нашата страна. Някои от тях може да бъдат видяни тук, под статията във вестник Дневник. 

Гърците пък се обидиха още повече и започнаха да вадят статистики, че всъщност това не е вярно и работят повече от немците. Според последните данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за април германците работят общо 7 часа и 25 минути дневно, а французите с една минута повече, докато испанците работят почти по осем часа дневно. Профсьюзни организации от няколко страни също изнесоха данни, че германците ползват средно 30 дни отпуска годишно, сравнено с 22-25 в Португалия, 23 в Гърция и 22 в Испания. Излиза, че българите работят най-много, защото според Кодекса на труда регламентираната годишна отпуска е 20 дни.  Оттук може да направим извода, че българите като най-работливи трябва и да са и едни от най-богатите. (?!) Дали?

Преди известно време в статия на сп. The Economist беше публикувана информация за някои държави относно броя на всички дни, в които човек не работи (отпуска, официални празници, болнични). Сякаш не беше голяма изненада, когато на първо място със средно 55 неработни дни бяха българите.

Но да се върнем отново на казаното от Меркел. Изглежда малко хора осъзнаха какво точно иска да каже немския канцлер. Въпросът да се работи повече, съответно почива по-малко има много по-дълбок смисъл от буквалното броене на работни часове или работни дни. Ето един прост пример: един българин може 8 часа да копае една нива, докато един немец с помощта на багера си може да я изоре за 15 мин. Това се казва производителност на труда и точно там се крие причината някои да работят много и въпреки това да са бедни.

След като е супер/мега ефективен един немец може да си позволи и 35 дни отпуска в годината. От друга страна ако нямаш качествено образование, достъп до капитал, ноу-хау, добър мениджмънт, идеи за иновации или просто си мързелив, може и 12 часа да „работиш” без това да има ефект върху собственото ти благополучие.


Така, че да се работи повече не е само въпрос на часове и сметки. 


1 коментар:

 1. Проблем е, че все още г-жа Меркел не признава публично, че в много страни стопанската ситуация е по-сложна, спрямо тази в Гърция.
  Гърция е актуална днес, поради настъпили срокове за падежи.
  Проблемът с държавни дългове и произтичащи икономически и социални проблеми е огромен, защото се поражда от наличие на световна държавна финансова „Грешка на Джон Лоу”, поради която се развиват диспропорции и винаги се достига до криза.
  Грешка на Джон Лоу” означава – Грешка е при условия с "Незлатни пари" да се прилага начина на държавно финансово управление от време със "Златни пари".
  Полезното спасение е прекратяване на тази държавна управленска непълноценност чрез ползване на „Модел Ресурси М”.

  Иван Митев – икономист
  http://ivanmitev.blogspot.com/

  ОтговорИзтриване