четвъртък, 26 май 2011 г.

Революция в Юта

"Gold is the new dollar"

Юта стана първият щат на САЩ, който през месец март прокара закон, с който призна златните и сребърни монети, сечени от федералното правителство за законно платежно средство. Повече от дузина други щати обмислят подобни мерки, като се очаква те да последват примера на Юта. Този ход (разбира се) се дължи на намаленото доверие в паричната система на САЩ и загриженост от повишаване на инфлацията.

Това събитие сякаш остана скрито за широката общественост. А връщането към златния стандарт си е голяма новина, сама по себе си.

Едва ли американците ще тръгнат да пазаруват по магазините със сребърни и златни монети, макар че това вече е напълно възможно и законно. По-скоро това ще има дисциплиниращ ефект, защото вече по закон федералният резерв ще е длъжен да държи златни и сребърни резерви за всеки свой (новопринтиран) долар и всеки гражданин на щата ще може по всяко време да обърне доларите си в злато/сребро по фиксиран курс.

Последният път, когато това беше възможно беше през 1971, когато тогавашният президент Никсън "отвърза" долара от златото. Оттогава американската парична единица загуби 30% от стойността си. Причината - масово принтиране на пари, зад които стои единствено доверието на инвеститорите и нищо друго.2 коментара:

 1. По-точно е действието да се определи като "Контрареволюция".
  Това не е полезен държавен управленски подход, защото употребата на "Незлатни" е по-полезно спрямо "Златните пари".
  Ползването на „Незлатни” вместо „Златни пари” е обективен процес на полезно обществено развитие.
  „Революция” е имало през 1716 г., когато по инициатива на Джон Лоу за първи пъв в света е започнало внедряване на „Незлатни” вместо „Златни пари”.
  За съжаление, през 1716 г. ─ в световното обществено развитие, във Франция при замяната на парите е направена грешка за недовършено преобразуване.
  Тъй като в света през 1716 г. тази практика е въведена по инициатива на Джон Лоу, неточността е означена като „Грешка на Джон Лоу”.

  „Грешка на Джон Лоу” означава – Грешка е при условия с "Незлатни пари" да се прилага начина на държавно финансово управление от време със "Златни пари".

  За да е налично пълноценно държавно финансово управление при условия на незлатни пари е нужен полезен пазарен подход с „Модел Ресурси М”, който осигурява на правителството намаление на разходи и получаване на полагащи се пазарни приходи, които подпомагат закрилата на парите.

  Иван Митев – икономист
  http://ivanmitev.blogspot.com/

  ОтговорИзтриване
 2. Коки, много интересен материал!!! Обнадежден съм за Щатите след като го прочетох. Тези измамници от Федералния резерв явно вече са почнали да лазят по нервите на все повече трезво мислещи американци. Явно хората са започнали да се интересуват защо всъщност е убит Кенеди и какво е първото решение, което Линдън Джонсън взима след като го наследява на поста.....

  ОтговорИзтриване