петък, 27 май 2011 г.

Гърция и Ирландия - Май 2011 г.

Гърция и Ирландия изпаднаха в тежка криза и бяха спасени от ЕС и МВФ.  В замяна на това двете институции наложиха тежки програми за намаляване на разходите и увеличаване на приходите. Година по-късно може да проследим кой как се справя.

Гърция не успява да изпълни заложените мерки. Отпуснатият кредит от МВФ и ЕС изглежда няма да стигне и страната се нуждае от нова порция свежи пари. Все по-често се говори за преструктуруране на дълга им, което е равнозначно на фалит. Страната предвиждаше тази година да излезе на пазарите, откъдето да започне отново сама да се финансира, но това се оказа невъзможно заради огромните лихви, които инвеститорите искат  (23% за двугодишен заем). От друга страна вече и самите кредитори изпитват съмнения дали да отпускат следващите траншове от помощта. Днес дори МВФ заплашва, че ще напусне спасителния план, ако другите страни не дадат гаранции, че ще продължат да участват. В допълнение на това Гърция е раздирана от непрестанни стачки, които блокират с дни страната. Това влияе на правителството, което среща редица трудности в изпълнението на заложената програма. Бизнесът също е потърпевш от ежедневните протести.

Ирландия преизпълнява заложените мерки от ЕС и МВФ. Въпреки че правителството падна от власт, репортажи за обезумели стачкуващи ирландци не се наблюдават. Страната има още дълъг път да извърви, но положението там изглежда по-оптимистично от това в Гърция. На фона на високата безработица - 14,5%, външната търговия отбелязва ръст - за първите 3 месеца страната е изнесла с 9,4 % повече стоки и услуги в сравнение със същия период миналата година. Тази тенденция се очаква да се запази и през 2012 г.


1 коментар:

 1. http://ivanmitev.blogspot.com/2011/05/blog-post_5875.html

  Гърция е пример за наличност на "Капан на Джон Лоу".

  "Капан на Джон Лоу” означава – Капан е (при условия на запазен начин на държавно финансово управление от време със "Златни пари") държавата да ползва „Незлатни пари”, тъй като се подсигурява развитие на диспропорции и криза.

  При примамка завишена полезност на „Незлатни", спрямо „Златни пари”, гръцките държавни власти са в "Капана на Джон Лоу”.
  Участниците в стопанския живот са жертви в „Капана на Джон Лоу”. …

  Иван Митев - икономист
  http://ivanmitev.blogspot.com/

  ОтговорИзтриване