понеделник, 30 май 2011 г.

За държавата и банките на Гърция

Само преди 2 години гръцката национална банка (собственик на Обединена българска банка) беше "една от най-печелившите, най-капитализирани и най-ликвидни банки в ЕС". Другите гръцки банки също се радваха на подобно "светло" финансово състояние. Дали са били наистина най-ликвидни и най-печеливши в Европа няма чак толкова значение - факт е, че банковият сектор в страната се опази от криза, фалити и бейл-аутване - такива каквито имаше в САЩ, Ирландия, Испания и др. европейски страни.

Същото не може да се каже за държавата Гърция, която за сметка на това изпадна в дълбока финансова кома. И държавата Гърция продължава да прави грешки. Днес еврокомисарят по морските въпроси Мария Дманаки, чиято номинация беше издигната от ПАСОК, заяви,  че Гърция е пред осезаем риск от излизане от еврозоната, ако не бъдат направени редица саможертви. Комисарката може би е искала да сплаши гърците, че ако не се подложат и не приемат още ограничения, това което ги чака хич не е розово. Само, че е постигнала обратен ефект.

Медиите съобщават, че гърците за 24 часа са изтеглили 1,5 млрд. евро от банките си, именно поради страха от излизане от Еврозоната и обезценяване на новата (стара) драхма. Неумелите и неуместни действия на политиците вместо да успокояват нещата и да вадят страната от кризата, са на път да предизвикат нова невиждана досега банкова криза в Гърция. И ако досега на гърците им се виждаше трудно и тежко, то при една банкова криза ще стане истински ад. Защото за да има кой да спаси банките, трябва първо да има кой да спаси държавата...
Няма коментари:

Публикуване на коментар