петък, 24 юни 2011 г.

Фалити в Европа за периода 1340-1939 г.


Табличката по-горе (кликнете върху нея за по-голям размер) показва кои европейски страни са изпадали в състояние на фалит за периода 1340-1939 г. Фалитът на една държава най-често се проявява чрез спиране/прекратяване на плащанията по нейни задължения. 

Испания е абсолютен рекордьор в тази класация с най-много обявени фалити през годините. Но друго е по-интересно: годините в по-тъмен цвят (в болд) са годините, когато съответната страна е участвала пряко или косвено във война и фалитът й се дължи основно на този факт.

По този показател някак си е разбираемо една страна да фалира - доказателства има много - работоспособното население е на фронта и не работи, голяма част от войниците биват убити, правителството емитира облигации, с които набира средства за финансирането на военните действия, но след това няма кой да заработи тези пари и т.н. За повечето страни именно това е причината за обявяване на фалит.

Но има една страна в таблицата, която се отличава от другите. Тази страна изглежда е имала друг тип финансови проблеми, защото войната е била само веднъж причина за обявяване на неплатежоспособност. Тази страна е Гърция...
Няма коментари:

Публикуване на коментар