вторник, 7 юни 2011 г.

Лявото вече не е модерно

На предсрочните избори в Португалия преди няколко дни социалистите претърпяха най-тежката загуба от 20 години насам. След като португалският народ реши да даде своят глас за десните партии в страната, управляващите социалистически партии в ЕС вече се броят на пръстите само на една ръка. В момента те са  само 5 - в Испания, Гърция, Австрия, Словения и Кипър. Агенциите обаче сочат, че на предстоящите избори в Испания през март догодина Сапатеро (лидерът на социалистите в страната) също ще претърпи тежка загуба. 

За сравнение само преди 10 години почти половината от 27-те страни членки на ЕС са били управлявани от леви партии. Може би има различни обяснения за случващото се - едното от тях е, че във времена на криза десните правителства, които са принципно по-консервативни и знаят как да ограничат разходите на държавата, се справят по-добре. Обратното - когато икономиката е във възход и приходите в бюджета надвишават очакванията, щедрите и разточителни социални програми на левите правителства привличат повече гласоподаватели.

Разбира се всичко това е донякъде и субективно - само преди няколко години станахме свидетели как лява партия (БСП) прие една определено дясна мярка - въвеждането на плосък данък.в икономиката ни.Няма коментари:

Публикуване на коментар