понеделник, 13 юни 2011 г.

Лошо ли е еврото за Германия

Кризата в Европа сериозно разклати доверието в Еврозоната. Някои анализатори отписаха единната валута и предвиждаха черни дни за тези държави, които ползват еврото. В Германия дори започна брожение за завръщане към любимата немска марка, която за не малка част от германците е символ на стабилност и просперитет. Вярно е, че Германия стои в момента на тръни заради милиардите еврокредити, които е отпуснала на Гърция и очаква всеки момент страната да обяви официално фалит. Но всъщност се оказва, че кризите в периферните страни на Европа са помогнали донякъде на Германия да отбележи и рекорден ръст на икономиката за последните години. 

Една от причините за немското чудо в момента е рекордния ръст на износа - особено към Китай. Това обаче се случва и благодарение на евтиното евро, което поради кризата в Еврозоната поевтиня спрямо долара, съответно и към другите валути по света. Някои анализи показват, че ако Гърция и другите болни страни бяха извън Еврозоната, то еврото щеше да е с 25% по-скъпо отколкото е сега. Това от своя страна означава, че за китаеца или американеца БМВ-то, което си купува от Бавария щеше да е с 25% по-скъпо отколкото днес.

Така че приемането на еврото в Германия изобщо не е пагубно за нейната икономика, дори и във времена на тежка криза. Същото се отнася и за други експортни икономики. България, като страна вързана за еврото, също дължи част от увеличения си износ извън ЕС именно на този фактор. Разбира се, ние не можем да извлечем максимална полза от евтиното евро, защото основният ни търговски партньор си остава Общността.

Няма коментари:

Публикуване на коментар