понеделник, 20 юни 2011 г.

Ръст на заплатите според Евростат

Според последните данни на Евростат, България е първа в Европейския съюз по ръст на заплатите на годишна база за последното тримесечие. Заплатите ни растат с 7,8%, което е най-високият ръст в Европа.

Това е положителна новина, имайки предвид, че заплатите в България са най-ниските в ЕС и за да достигнем бързо нивото на заплащането в другите страни, трябва да отчитаме поне двоен ръст спрямо тях. Друг е въпросът какво се крие зад тези цифри - факт е, че една от причините за по-високите заплати се крие в това, че хората на по-ниско платени позиции бяха съкратени заради кризата. 

Друга истина е, че базата от която се тръгва в България е изключително ниска - ако едно повишение с 30-40 евро за немеца е 1 % от заплатата му, то за българина ще е примерно 7-8%.  

Част от повишението на заплатите може да се дължи и на да го кажем "ефектът от членството ни в ЕС" - като основен търговски партньор, ЕС е основен купувач на услугите и продуктите, които произвеждаме. А ръстът на износа в момента движи икономиката ни. От друга страна, вътрешното потребление все още стагнира, а много малко хора много да кажат, че са имали увеличение на заплатите през последната 1 година.

Всъщност по-високата производителност и оттам по-високи заплати трябва да е основната цел на държавата. Кризата може да ни помогне да настигнем другите държави по-бързо, защото България е изживяла подобни "трагични" сценарии като в Гърция, Ирландия и Португалия и засега поне действа като  човек, който си е научил урока.   

Предстои да разберем в следващите месеци дали ръстът на заплатите е някакъв временен феномен или устойчиво събитие. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар