събота, 18 юни 2011 г.

Who wants the worst job in Europe

С това заглавие Wall Street Journal описаха накратко каква е работата на министъра на финансите в Гърция.  Драмата там се превърна от икономическа в политическа, след като преди няколко дни министър председателят Папандреу смени довереният си финансист на позицията министър на финансите с юрист от опозиционната партия.  Всичко това в името на постигане на заложените цели и безпрепятствено получаване на следващия "животоспасяващ" транш от ЕС и МВФ.

А това се оказва все по трудно имайки предвид данните за първите 5 месеца на гръцката икономика, които показват по-голям бюджетен дефицит от 13%, или 10.3 млрд. евро, което е над заложените 9.07 млрд. Разходите се увеличават, а приходите се свиват със 7.1% до 18.36 млрд. при цел от 20.5 млрд. евро.

На фона на всичко това общо взето има два пътя за действие - още по-строги мерки (съкращаване на разходите и увеличаване на приходите) или фалит, излизане от Еврозоната, въвеждане на нова валута, мерки за обезценяването й и т.н. Има и трети вариант - контролиран фалит, който ще го оставим за най-накрая.

Гръцкото правителство държи на първия вариант  - или поне така твърди на всички срещи в Брюксел и пред медиите. Опитва се да съкращава разходи и увеличава приходите, засега обаче не особено успешно.

Гръцкият народ пък не желае повече първия вариант, протестира като луд, но за съжаление не е ясно какво точно иска. От всичките протести по улиците на страната, нито една агенция или медия не предаде какво решение точно предлагат протестиращите. Може би защото такова просто няма. Противопоставянето на политиката на правителството точно в този момент, означава то да не изпълни обещаните цели, да обяви фалит и въведе нова валута. Това от своя страна ще доведе не само до официален държавен банкрут, но и до банкова криза придружена с множество фалити. Всъщност за много българи това е не само познато, но и преживяно - държавен фалит в началото на 90-те, банкова криза в края на 90-те, хиперинфлация и т.н. Това ли искат всъщност гърците?

На Берлин, Париж и Франкфурт (където е седалището на Европейската Централна Банка) вече започна да им писва от всичко случващо се в Гърция и настояват за по-бързо решаване на проблема (разбирай страната да се върне на пазарите и сама да почне да се финансира). Тези дни Германия и Франция постигнаха съгласие, че ако се наложи отпускането на нов заем, то една част от него трябва да дойде "доброволно" от частните инвеститори. Или така нареченият "контролиран фалит" - инвеститорите да бъдат "поканени" да удължат срока на своите вземания от гръцкото правителство. Този подход, известен още като Виенската инициатива, беше приложен преди няколко години за някои източно европейски банки и донякъде проработи. За Гърция обаче това ще означава фалит - дали ще го кръстим контролиран или вече модерното "кредитно събитие" - няма толкова значение - гръцките облигации, които в момента банките държат, няма да могат да се ползват като гарант за заем и ЕЦБ ще спре да им отпуска кредити. А това може да се окаже голям проблем за гръцките банки.

И трите варианта крият своите минуси. Предстои да видим кой път ще избере гръцкото правителство, гръцкият народ и ЕС - но обикновено който плаща, той поръчва музиката...
Няма коментари:

Публикуване на коментар