неделя, 31 юли 2011 г.

Arlanda Express - качество с 205 км/ч

Arlanda Express е влаковата връзка между Arlanda Airport (летището на Стокхолм) и центъра на Стокхолм. Разстоянието между града и летището не е хич малко - 40 км, но с гореспоменатия влак отнема по-малко от 20 мин. да го преминеш. Причината е скоростта - максимално тя достига 205 км в час по правите отсечки.

Arlanda Express е пример за успешно публично-частно партньорство между държавата и бизнеса. Планирането на отсечката започва през 80-те години, а през 1993 г. държавата обявява търг за построяването й. За разлика от други подобни проекти, правителството на Швеция решава да включи и частна компания в строителството на линията. Така се ражда публично-частно партньорство между държавна компания и частна такава, които заедно завършват отсечката през 1999 г. Собствеността на инфраструктурата се прехвърля на държавната компания, а на частната компания й се дава право да се разпорежда с инфраструктурата до 2040 г.

Тъй като по тази отсечка оперира един (частен) играч, започват полемики относно монополното положение на компанията и условията, при които е построена отсечката (държавно гарантирани заеми). През последните няколко години частната компания работи на нетна загуба, съответно не плаща корпоративни данъци, дивиденти и има затруднения по обслужване на дълговете си, които са били взети при експлоатацията на линията. През 2004 г. компанията е закупена от частен европейски инфраструктурен фонд. През 2009 г. се изплащат и първите дивиденти на собствениците. Финансовото положение на компанията се стабилизира. 

За разлика от другите държавни компании, тя никога не получава държавни субсидии, въпреки тежкото си финансово положение. Намира частен инвеститор, който подобрява резултатите й. Нивото на услугата, която предоставя е на изключително високо ниво. 

За съжаление не можем да кажем същото за българските държавни железници, които постоянно са в загуба и дългове. И въпреки, че държавата винаги се е намесвала и изплащала задълженията им, както и гарантирала техните заеми, резултатите и качеството на услугите се подобряват изключително бавно. Толкова бавно, че дори не се забелязват.


Няма коментари:

Публикуване на коментар