понеделник, 4 юли 2011 г.

Защо Гърция не бива да фалира като Русия, The Moscow Times

Единственият руски ежедневник, който излиза на английски език The Moscow Times публикува интересна статия озаглавена "Защо Гърция не бива да фалира като Русия". Статията е преведена от БТА и може да бъде прочетена на български тук

Ето някои цитати от нея:


"Подобно на Русия част от гръцката историята е съпротивата срещу бирниците по време на мюсюлманското господство. Също като Аржентина Гърция е изградила политическа система, основаваща се на клиентелизма, непотизма и “перонизма”, при които мирът в обществото се купува с щедри мерки на правителството за осигуряване на заетост. Подобно на Русия и Аржентина, Гърция има сериозни проблеми с корупцията. Гърция има слаба промишленост, ограничени селскостопански земи, а брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е гарантиран най-вече от туризма, търговския флот и сектора на услугите. За всички тези отрасли девалвацията не би била от полза.

В случай че обяви фалит, Гърция ще се превърне в подобие на Русия, но без петрол и полезни изкопаеми, или вероятно по-точно казано в Аржентина без соя. Банковата система на Гърция, в случай на фалит, ще бъде унищожена, страната няма да може да плаща за жизнено важни вносни стоки, а като се има предвид, че в Гърция марксизмът не се е дискредитирал, както в Европа или Русия, то политическият изход ще бъде напълно непредсказуем."


Няма коментари:

Публикуване на коментар