петък, 5 август 2011 г.

Защо някои валути поскъпнаха, а други не

Валутата е като всяка една стока - тя си има цена. Понякога цената се вдига, понякога пада като причините могат да бъдат най-различни. Последните години доларът се обезцени с двуцифрен процент главно поради инфлационната политика, която САЩ водят - Централната банка на Щатите налива "нови" пари в икономиката, с което цената на долара пада. 

Еврото също се обезцени. Причината беше, а и все още е, дълговата криза в Еврозоната и все още неясното бъдеще на няколко големи страни като Италия и Испания. 

Когато стоката (активът), в който някои е вложил средства губи от стойността си, то тогава вложителят изтегля инвестицията си и я влага в нещо друго - по-печелившо. Не малко инвеститори, които държаха и спекулираха с евро и долари, виждайки, че цената на тези валути пада, насочиха своите ресурси към други за момента по-стабилни валути - йената и швейцарския франк.

В резултат на това швейцарският франк поскъпна главоломно спрямо долара и еврото. Йената също достигна върхове в своята стойност. Скъпата валута не винаги е добре дошла за икономиката на една страна - особено ако разчита на износ. Именно поради тази, а и ред други причини, централните банки започнаха да се намесват с действия срещу пазара.

От началото на август Япония е извършила масирана интервенция на валутните пазари, като е наляла в тях допълнително около един трилион йени (12.6 млрд. долара).  

Швейцарската централна банка също бе принудена да пусне на пазара допълнителни количества франкове, тъй като в началото на август швейцарският франк, достигна исторически максимум спрямо долара и еврото - за 14 месеца стойността на франка се покачи с 45% спрямо долара и с 30% спрямо еврото.

Въпреки че сме във валутен борд левът също се обезцени следвайки съдбата на еврото, за което сме вързани. Тоест черпим от негативите на еврото без да сме част от еврозоната и да имаме достъп до по-евтини ресурси (разбирай по-ниски лихви). От друга страна ниската стойност на валутата помага на една държава да се възстанови по-бързо от кризата, тъй като става по-конкурентоспособна спрямо останалите. Не случайно Германия има исторически връх на износа - ниското евро направи немските продукти още по желани в целия свят.Няма коментари:

Публикуване на коментар