сряда, 10 август 2011 г.

Уорън Бъфет и анализът на финансови отчети

Издателство Изток-Запад
Най-хубавото на американските книги (или учебници), които малко или много засягат научна тематика  е, че повечето от тях са написани на "прост" и разбираем език, който в същото време обяснява принципно сложни неща. Такива са и текстовете в книгата със заглавие "Уорън Бъфет и анализът на финансови отчети" с автори Мери Бъфет и Дейвид Кларк, които представят една донякъде сложна и скучна материя по един практичен и интересен начин, който се чете и запомня лесно.

Всички са чували за Уорън Бъфет - един от най-богатите американци, считан  от много хора за най-успешния инвеститор в света. Книгата, написана от снахата на Бъфет - Мери, разглежда финансовия отчет през погледа и разбиранията (опита) на великия инвеститор. Читателят ще се запознае не само с основните моменти и фундаменти на Отчета за приходи и разходи, Балансът и Отчетът за паричните потоци на една компания, но ще разбере и кои числа от отчета са по-важни и човек трябва да им обърне специално внимание ако търси успешната компания (бизнес). Основната идея на книгата е да представи начина, по който Уорън Бъфет намира компании с трайно конкурентно предимство. А трайно конкурентно предимство означава превъзходство над конкурентите, което позволява на едно дружество да печели повече пари и да бъде лидер на пазара.

Езикът е достъпен за широката публика и макар да има някои различия при воденето на финансовите отчети на американските и българските компании, основните принципи важат в пълна степен. Стилът на писане не е нито твърде научен, нито твърде популистки и след прочитане на текста, у читателя остава приятното усещане, че е научил нещо ново.

По принцип всеки трябва да има едно наум, когато чете книга, която има в заглавието си името на някои известен човек и разчита на това за повече продажби. За щастие тази книга не използва името на Бъфет само за да привлече повече читатели, но ни представя текстове изпълнение със съдържание, в които има много практични и реални примери.

Всъщност от прочитането на тази книга няма да станете най-добрия инвеститор или финансов анализатор. Нужни са още стотици прочетени финансови отчети. Както авторите отбелязват в книгата - Бъфет казва за себе си "Някои четат Плейбой, аз чета финансови отчети".


Няма коментари:

Публикуване на коментар