петък, 9 септември 2011 г.

Новото предложение на Барак Обама


Когато един политик е добър оратор, хората му вярват, дори и глупости да говори. Когато един политик е изключителен оратор, хората не само му вярват, но и стават на крака на всяко второ изречение, което той изрича. Такъв е случая с Барак Обама и представянето на новия закон за създаване на работни места в икономиката (American Jobs Act). Членовете на Американският конгрес (най-вече представителите на демократите) станаха и седнаха толкова пъти, че е много вероятно на другия ден да са имали мускулна треска на седалищните части.

Новият план за стимулиране на икономиката е на стойност 447 милиарда долара и предвижда създаване на нови работни места, наливане на средства в инфраструктурни проекти както и данъчни облекчения за средната класа и малкия бизнес. 

Всеки обича да получава пари наготово, но тези пари трябва да дойдат от някъде. Няма много варианти - заеми или печатане на нови пари. И двата варианта се практикуват дълго време от  САЩ. Страната е натрупала огромни дългове, както е и напечатала много пари откакто кризата върлува, но все още не е фалирала благодарение на това, че доларът все още е световна резервна валута, а Китай, Япония както и много други инвеститори, купуват непрестанно американски облигации (дългове).

Тоест малко се изкривява теорията и практиката в икономиката. Никоя друга държава не би могла да издържи на такива огромни стимулационни програми, при положение, че няма стабилна валута и икономика, в която много държави (все още) вярват.

Всъщност данъчните облекчения са средната класа и бизнеса биха се отразили добре на икономиката: повече разполагаем доход ще остава в джоба на средния американец, а за бизнеса ще е по-евтино да наема служители и работници. Другите мерки са спорни, предвид, че голяма част от тях не проработиха преди няколко години.

Дали ще бъде приета новата програма тепърва предстои да видим. Добре е да се припомни, че Американският Конгрес е двукамерен, като в Сената мнозинство имат демократите, а в Камарата на представителите е обратно - мнозинството се държи от републиканците. 

Забележете само реакциите на трибуната зад Барак Обама. Там стоят лидерите на двете камари - демократът Джо Байдън (с бялата коса), който ръкопляска, кима възторжено и дори става прав на моменти и републиканецът Джон Бейнер, който мълчаливо слуша, скучно му е и дори личи отегчение по лицето му.


2 коментара:

 1. Всъщност той и в речта си го казва, че ще бъде платено като комисията за budget cuts ще увеличи търсените съкращения на разходи с още 400 милиарда долара (до около 2 трилиона) и тези пари ще бъдат използвани за финансиране на American Job Act.

  Силно препоръчвам да се чете цялата реч (отнема около 2 минути, отколкото видео версията.

  Иначе самия legislation е просто сбор от обичайните tax breaks и големи инфраструктурни проекти, които са подкрепяни и от демократи и от републиканци. Ако не успее да го прокара обаче, има реална опасност от това наистина да се превърне в irrelevant president, а и дори да видим вътрешна борба сред демократите за номинацията през 2012.

  ОтговорИзтриване
 2. Ситуацията "Светът е в нова опасна фаза на икономиката" е заради конкретна държавна финансова грешка.

  Същата тази ситуация е с качества на "детска болест на пазарна икономика" и успешно може да бъде преодоляна чрез адекватно на качества на "Незлатни пари" подобрено с "Модел Ресурси М" държавно финансово управление.

  Коя ли е причината някой да не вижда тази държавна управленска непълноценност, заради която се развива стопанска криза?

  Анализи доказват, че до 24 часа време, след прекратяване на разкритата катастрофална държавна финансова грешка на съответно правителство – неговите проблеми през 2011 г. по обслужване на държавен дълг ще са овладени и кризата успешно преодоляна.

  ОтговорИзтриване